Икономическите експерти отново бият тревога, предупреждавайки за потенциален спад в

...
Икономическите експерти отново бият тревога, предупреждавайки за потенциален спад в
Коментари Харесай

Защо настоящата рецесия не е като предишните?

Икономическите специалисти още веднъж бият паника, предупреждавайки за евентуален спад в стопанската система на Съединени американски щати през втората половина на 2023 година

Тези предизвестия идват от някои от най-изтъкнатите имена във финансовата промишленост, в това число Джейми Димън, основния изпълнителен шеф на JPMorgan и вложителя милиардер Стан Друкенмилър.

Бъдещите опасности са обилни, а последствията от рецесията могат да бъдат тежки. Предвид тези условия Димън съобщи, че “ “. Друкенмилър, въпреки това, предизвести, че следва твърдо приземяване и че би било “ “.

Въпреки предизвестията на изпълнителни шефове, икономисти и анализатори, през миналата година стопанската система на Съединени американски щати остана относително мощна. Въпреки това имаше обилни провокации, измежду които високата инфлация, нарасналите цени на бензина и спадът на пазарите с 20%. Въпреки това Съединените щати съумяха да избегнат криза.

Том Баркин, президентът на Федералната аварийна банка на Ричмънд съобщи през януари, че това е била “ “. Експертите обаче приканиха за нерешителност, защото има няколко аргументи, заради които този път рецесията може да е по-вероятна.

Един от значимите фактори са по-високите лихвени проценти и стягането на кредитирането. Федералният запас увеличи лихвените проценти с по-бърз ритъм от нормалното, а съгласно някои продължаващата районна банкова рецесия в Съединени американски щати е ранен сигнален знак за стрес в системата.

Експертите на Фед предвидиха през март, че “ “.

Банковите банкрути могат да затруднят вземането на заеми, което може да ограничи разноските и да натежи на икономическата интензивност. Неотдавнашно изследване на Фед удостовери, че кредиторите стягат стандартите си и търсенето и предлагането на заеми към този момент е покрай равнищата от 2008 година

Торстен Слок, основен икономист в Apollo Global Management, предупрди, че в случай че инфлацията към момента е 5%, което е много над задачата на Фед за 2% инфлация, а Фед няма да понижи лихвените проценти скоро, изискванията за кредитиране ще продължат да се стягат и вследствие на това следва криза, която може да бъде по-дълбока или по-дълга от консенсусните упования сега.

Исторически видяно, рецесията нормално съответствува с пика на инфлацията, а в Съединените щати наближава една година от достигането на инфлацията на най-високото равнище от 9.1% през юни 2022 година

Въпреки това Бари Гилбърт, пълководец по систематизиране на активите в LPL Financial, предизвести, че към момента “не сме излезли от гората ”, макар че към този момент не сме станали очевидци на криза.

Ако стопанската система изпадне в криза през втората половина на годината, това може да се дължи на първичното закъснение на Фед в битката с инфлацията, както и на забавянето на паричната политика.

Въпреки че попътният вятър от търсенето след пандемията способства за устойчивостта на стопанската система, криза към момента може да настъпи. Ето за какво е значимо стопанската система да се следи от близко и да се подготвим за евентуални спадове.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР