Икономическата мощ на Япония не е новина. Сега Токио засилва

...
Икономическата мощ на Япония не е новина. Сега Токио засилва
Коментари Харесай

Завръщането на Япония. Как Токио отново става ключов играч

Икономическата мощност на Япония не е вест. Сега Токио ускорява военната си мощ, с цел да се опълчи по-добре на възходящата настъпателност на Русия и Китай. Засилва и дипломацията, с цел да реализира концепцията си за свободен и открит индо-тихоокеански район.

TICAD е малко позната абревиатура даже измежду експертите по интернационалните връзки. Tokyo International Conference on African Development датира от към този момент отдалечената 1993 година и е един от първите формати, отдадени на развиването на Африка .

Той започва под водачеството на Япония, само че през цялото време интегрира и съществени структури на Организация на обединените нации, които се занимават с тези въпроси (различни елементи от самото Организация на обединените нации, Програмата за развиване на Организация на обединените нации, Световната банка и Комисията на африканския съюз). Всъщност, тази самодейност е единствено детайл от по-цялостна и амбициозна тактика за усилване на политическото и икономическо въздействие на страната в най-различни елементи на света, най-много Азия.

Много преди появяването на Китай на този геополитически терен, Токио се нарежда като един от най-влиятелните играчи в икономическата и инфраструктурната дипломация, само че последователно губи динамичност. С идването на власт на Си Дзинпин през 2012 година, Пекин подвига залозите в това съревнование и принуждава Япония да отговори на начинания като „ “.
Токио дава над милиард $ за световния фонд за заразни заболявания, от които Африка страда най-вече.
През август предходната година в Тунис беше извършена осмата среща на TICAD, на която министър председателят Фумио Кишида разгласи, че страната му дава над 30 милиарда $ на африканските страни единствено за идните три години. Там бе оповестено и основаването на самодейност за зелен напредък на стойност от над 4 милиарда $, както и японски фонд за стартъпи на стойност над 100 милиона $. Отделно от това, Токио дава пет милиарда $ на африканската банка за развиване, както и над милиард $ за световния фонд за заразни заболявания, от които Африка страда най-вече. Подобна интензивност не е инцидентна, Япония се пробва да възвърне позициите си и да откри нова формула за своето изцяло геополитическо позициониране.
От островите на Япония до брега на Африка
Препозиционирането на страната може да бъде най-добре разбрано и илюстрирано посредством основаната от нея идея за свободен и открит индо-тихоокеански район, който се простира от островите ѝ до източна Африка.

Наченки на тактиката могат да бъдат открити още през 2006-2007 година, само че цялостното ѝ оформяне се случва през 2016 годна по време на ръководството на убития министър председател, Шиндзо Абе .

Тя има три стълба – политически, стопански и сигурност, и бе употребена за активизиране и смяна на някои действия на японските военни сили. Постепенно Токио съумя да наложи тази идея и към този момент десетки страни имат тактики, които копират нейните понятия и рамка. От изключително значение е ускорената промяна на мисленето и държанието на страната в региона на сигурността и защитата.

През декември 2022 година бяха признати три основни документа: тактика за национална сигурност, тактика за национална защита и стратегия за вложения. Техният фокус е върху подсилване на защитните качества на страната, само че в границите на нова парадигма. Собственият ударен потенциал ще бъде интензивен и прилаган в по-широк географски обсег, с цел да може Токио да се опълчи по-добре на възходящата настъпателност на Русия и Китай в близките морета.
Преминаване в " дейна отбрана "
„ Активната отбрана “ е основана на тактика за блокиране на достъп по отношение на островите Сенкаку и Тайван, Съединени американски щати обмислят разполагане ракети със междинен обхват, а самите японци създават и възнамеряват да разположат над 3000 ракети с дълъг обхват. Новите документи плануват и „ дейна кибер отбрана “, което съгласно някои слага и конституционни въпроси. Може би най-значимият ангажимент е за удвояване на разноските за сигурност и защита, от 1% от Брутният вътрешен продукт на 2% към 2027 година

Очевидната причина за тази смяна е трансформацията на световната среда за сигурност и нападателните тактики на ревизионистки страни като Китай и Русия, както и все по-малко предвидимата Северна Корея . Но изключително притеснителна за Токио е задълбочаващата се асиметрия във военни качества сред него и Китай, който излива милиарди от над десетилетие, до момента в който Япония продължава да е лимитирана от следвоенния си статут и позиция. Затова и не е инцидентно активизирането точно на този терен.

Страната към този момент започва план за основаване на последващо потомство изтребител дружно с Англия и Италия, чийто първи модел би трябвало да е във въздуха през 2035 година. Междувременно Токио и Рим подвигнаха равнището на връзките си до „ стратегическо партньорство “.

В самото начало на 2023 година, Токио и Лондон подписаха обхватно съглашение за военно съдействие, което включва съвместен достъп до територията на другата страна и разнообразни общи планове. Подобен вид съглашение Япония неотдавна подписа и с Австралия , а обсегът на контракта за сигурност със Съединени американски щати бе неотдавна уголемен.
От пътища до чипове
Чисто външнополитическото наличие на страната през последните няколко години също изживява самобитен подем. Например, огромна част от политическата динамичност зад районните търговски съглашения и формати за съдействие като QUAD идва от японците.

Превръщането на Япония в основен фактор е очевидно и в една от най-актуалните платформи за геополитическо въздействие, инфраструктурната дипломация. По данни на Fitch Solutions, тя е водеща във връзка с финансирането на инфраструктура в АСЕАН (Асоциация на страните в югоизточна Азия)с над 330 милиарда $, съвсем три пъти повече от Китай, който е зает с към 100 милиарда.

В рамката на тактиката за свободния индо-тихоокеански район има и доста нови планове за развиване в десетки страни. В някои страни, да вземем за пример Индия , се построяват „ индустриални пояси “ с вложения в съответни браншове.
В тези планове Япония прави тъкмо противоположното на Китай.В тези планове Япония прави тъкмо противоположното на Китай.
Нещо повече, в доста от тези страни Токио има съвсем половин вековна традиция на вложения, освен това в по-висока категория промишлености – електроника, автомобилостроене. Например, в Тайланд японски компании реализират вложения в годините, когато Световната банка отхвърля да го прави и на процедура стават основна опора в индустриализацията ѝ.

Развитието на националната стопанска система през последните години дава спомагателна убеденост на страната. Стартираните от някогашния министър председател Абе промени към този момент носят резултати и Япония ще бъде страната с най-голям напредък през 2023 съгласно МВФ.

Укрепва се базовият промишлен потенциал, като сега се разисква държавен пакет от съвсем 80 милиарда $, с който да бъдат подкрепени дизайна и производството на микрочипове в страната.

Наскоро компанията Rapidus Corp. се захвана тъкмо с тази задача с поддръжката на Toyota , Sony и IBM . Отделно започва осъществяването на три капиталови плана от американски и тайвански корпорации в този бранш.
Cool Japan
Успоредно с стопанската система, японските управляващи засилват и своята „ мека дипломация “. В момента се преработва към този момент десетилетната тактика за Cool Japan , която е центрирана към културна промоция, манга, anime и разнообразни световни субкултури като геймърство.

Например, манга културата продължава да уголемява своята известност, а единствено преди седмици излязоха данни, че всяка седма продадена книга във Франция през миналата година е манга комикс. Очевидно всичко това дава резултат както сподели наскорошно проучване на ASEAN Studies Centre, съгласно което 54% от хората в юго-източна Азия показват доверие в Япония, до момента в който едвам 26% в Китай. Страната остава и най-популярната туристическа дестинация за тях.

Описаната огромна промяна е резултат от няколко значими събития. Създадената ос сред ревизионистични и нападателни страни като Китай и Русия е дълготраен и задълбочаващ се развой с световни и районни последици. Заплахите за Япония в множеството линии на контакт нарастват непрекъснато.

В същото време, страната е в асиметрична обстановка, заради множеството ограничавания, свързани с нейната конституция, конструиране на системата за сигурност и защита и публично мнение. Този дисбаланс е към този момент в степен, която на процедура заплашва директно нейни фундаментални ползи.

Геополитическото разбъркване и възходящ ангажимент на Съединени американски щати в Азия дават не просто отлична опция за сходно изпитание, само че и придават легитимност на най-малко частичното предоговаряне на доста от параметрите на действие на страната след Втората международна война.

Нещо повече, Токио от ден на ден се намира в основна позиция, която може да капитализира. Япония е решителен мултипликатор в целия район с доста по-висок политически и институционален потенциал от страни като Австралия и Южна Корея и е в положение да добавя и развива по-включващи формати на необятния Запад в Азия, да вземем за пример във връзка с търговията, вложенията и сигурността. В район с политическа просвета на непрекъснато балансиране на ползи, Токио е издирван от от ден на ден места, с цел да ограничи настъплението на Китай.

„ Страната на изгряващото слънце “ обаче занапред има да се оправя със съществени провокации, в случай че в действителност желае да се препозиционира сполучливо и дълготрайно. Тя продължава да има трайни стопански и демографски проблеми, а нейните най-знакови корпорации мъчно възвръщат репутацията си от предишни десетилетия.

Културното отваряне на самата Япония е прекомерно постепенно и неравномерно, а нейната имперска история продължава да бъде действително ограничаване в двустранните ѝ връзки в Азия и честа спънка пред увеличение на въздействието. Тепърва разширението на полето за маневриране на Токио ще провокира реакции в района. Много сходни тактики зациклят след първите няколко години по разнообразни аргументи, това към този момент се случи с китайската. Японските управляващи ще би трябвало да намерят и добра точка на равновесие сред ролята на основен състезател в сдържането на Пекин и забележителната стопанска причинност с Китай (търговският продан сред двете страни за 2021 година е 371 милиарда долара). Независимо от всичко това, завръщането на Япония е очевидно и с действителни политически последици. Нейната структурираща роля в динамичното геополитическо пренареждане в цяла Азия ще се ускорява през идните години. Остава да забележим какъв брой сполучлива ще е тя.

*Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР