Икономическата кризата тепърва ще се разгръща, когато отпаднат мерките за

...
Икономическата кризата тепърва ще се разгръща, когато отпаднат мерките за
Коментари Харесай

Експерт: Икономическата криза тепърва предстои

Икономическата рецесията занапред ще се разпростира, когато отпаднат ограниченията за поддръжка на бизнеса и обществените заплащания. Това предвижда дългогодишният публицист и икономист Михаил Кръстев.

„ Говорим доста за здравна рецесия, приказваме и за политическа рецесия, само че не приказваме задоволително за икономическа рецесия “, уточни още той в изявление за БГНЕС, припомняйки, че през идващите години едно от най-големите провокации пред страната ни ще бъде превъзмогването на отрицателните икономическа последствия от COVID-19.

Михаил Кръстев е част от екипа на Съвета по стопански и обществени политики, създал Стратегия за дълготраен интензивен напредък и конкурентоспособност на България.

В документа специалистите акцентират, че въпреки и дребна и отворена стопанска система като нашата, която се намира в огромна взаимозависимост от международната стопанска обстановка, има доста неща, които може и би трябвало да създадем сами.

„ Мораториумът върху изплащането на заемите и опцията те да бъдат отсрочвани, както от физическите лица, по този начин и от бизнеса, отпадна в края на месец март. Кризата ще се разраства.Възможно най-бързо би трябвало да стартира разговор какви да са ограниченията, които би трябвало да бъдат препоръчани и които да предприеме страната, с цел да може оптимално бързо да се възстановим от рецесията и да надградим и над нея “, сподели още Кръстев и добави: „ Кризата дава и благоприятни условия, уповавам се те да бъдат употребявани “.

В програмата специалистите обрисуват два разновидността за дейности на страната в условия на криза – да измести бизнесмените в процеса на основаване и разпределение на богатства, което значи неефективност и задлъжняване, или да се стреми да сътвори добра и конкурентна среда за предприемачество и произвеждане.

На въпроса по какъв начин се оправи страната с ограниченията в помощ за бизнеса и какви ограничения би трябвало да очерта оттук насетне, Михаил Кръстев съобщи:„ Относително добре. Ние следваме модела, който се ползва в множеството европейски страни – извънредно подкрепяне на стопанската система, извънредно подкрепяне на работещите, подкрепяне на обществено уязвимите групи.

В тези условия обаче не е планувано по какъв начин ще реагира стопанската система, по какъв начин ще реагира пазарът на труда и по какъв начин ще реагират семействата след привършване на ограниченията.Субсидираната претовареност, която на процедура се ползва във всички европейски страни, посредством обезпечаването на задоволително средства, с цел да не се стига до по-голяма равнище на безработицата и освобождение на хора, е краткотрайна мярка. Тя не може да бъде ефикасна в дълготраен проект “. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР