Икономическата активност в еврозоната се забави през октомври до 6-месечно

...
Икономическата активност в еврозоната се забави през октомври до 6-месечно
Коментари Харесай

Забавяне на икономическата активност в еврозоната през октомври до 6-месечно дъно



Икономическата интензивност в еврозоната се забави през октомври до 6-месечно дъно предвид на логистичните и на проблемите с веригите на доставки, свързани с коронавирусната пандемия, които доведоха до повишаване на индустриалните цени с най-солидно движение от повече от две десетилетия насам.

Общият показател на мениджърите по покупките (PMI) се намали през октомври до 54,2 пункта от 56,2 пункта през септември и малко под прелиминарен показател на равнище от 54,3 пункта, демонстрира финален отчет на организацията IHS Markit.

Въпреки че бизнес експанзията през октомври беше най-слабата от април, показателят остава над дълготрайната междинна стойност от преди пандемията на равнище от 53,0, което въпреки всичко е знак за продължение на растежа.

Графики на общия PMI показател и на Брутният вътрешен продукт на еврозоната



" Растежът в еврозоната се забави внезапно при започване на четвъртото тримесечие, като производството беше затруднено от рестриктивните мерки в предлагането и услугите губят възходящия подтик, защото избледнява икономическото възобновяване от локдауните, въведени за ограничение на пандемията Covid-19 ", уточни основният бизнес икономист в IHS Markit Крис Уилямсън.

Индексът PMI в областта на услугите се намали през октомври до 6-месечно дъно от 54,6 по отношение на 56,4 през септември и малко под прелиминарен показател на равнище от 54,7 пункта.

По-рано тази седмица организация Markit регистрира закъснение и на експанзията в промишлената интензивност през октомври до 8-месечно дъно най-много вследствие на проблемите с веригите на доставки.

Тези проблеми с доставките доведоха до внезапно повишение на разноските за първични материали и материали, което аргументи скок на общият ценови PMI показател на входа на фирмите до 73,2 пункта от 70,9 пункта през септември - рекорден връх на ценовия показател от началото на това изследване в средата на 1998 година
" Междувременно настоящият дефицит на доставки допуска, че високият ценови напън ще остане в действие и през идната година, само че към момента няма признаци за резистентен мощен растеж на заплатите, което би дало мотив за по-голямата угриженост по отношение на дълготрайните инфлационни вероятности “, означи Уилямсън.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР