Иконата трябва да изразява светост, да излъчва неземна красота, благост,

...
Иконата трябва да изразява светост, да излъчва неземна красота, благост,
Коментари Харесай

Храмът е дом Божи

Иконата би трябвало да показва светост, да излъчва неземна хубост, доброта, религия и нравствена непорочност  Свещите и кандилата ни припомнят,че нашите души би трябвало да горят с пламъка на вярата
Храмът е постройка за публично свещенодействие. Той се назовава още и черква, което ще рече заседание. Бог в действителност е на всички места, само че Той демонстрира по-особено Своите плодородни сили в места, които са Нему отдадени (Второзак. 12:5, 11; 3 Цар. 8:29; 2 Пар. 5:13; 7:1). А такива места са храмовете. Храмът затова е дом Божи (3 Цар. 9:10; Ис. 56:7; Мат. 21:13), Божие обиталище (3 Цар. 8:30). Затова храмовете се отличават от другите здания както по своята архитектура, по този начин и по своята вътрешна уредба и декорация. Храмът е така организиран, че да припомня за Бога и да извиква у нас молитвено разположение.

Сегашните наши православни храмове са издигнати и разпределени по образеца на старозаветната ски-ния и на Иерусалимския храм. Те се състоят от три основни елементи: притвор (артика, нартика, паперт), междинна част (кораб) и св. олтар.

Православните храмове нормално са обърнати към изток, отдето идва светлината; Христос е нашият ду-ховен изток (Лука 1:18), Слънце на правдата.

В притвора нормално се правят някои по-малки публични молебствия и тайнства: обручение, девети час, лития, очистителни молебствия и други Тук в

древността е имало и баптистериум

кръщелна, каменна купел (къпалня, басейн), в който са се правили всеобщи кръщения. Също тук са сто-яли и оглашените, както и ония, които са се каели за греховете си.

 Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР