Играта на котка и мишка за милиони между строителните фирми

...
Играта на котка и мишка за милиони между строителните фирми
Коментари Харесай

Пътищарите: Не сме се сраснали с властта

Играта на котка и мишка за милиони сред строителните компании от пътния отрасъл и служебния екип в районното министерство продължава. От браншова камара „ Пътища “ за следващ път оповестиха, че пътностроителните компании не са направили нищо неправилно, приемайки да изпълнят действия по пътно поддържане в пъти над наличното финансиране, въпреки това да е неразрешено от закона за публичните поръчки. От сектора не виждат и никакъв проблем страната да им заплати стотици милиони в края на годината, както го е правила в предишни години при кабинета Борисов 3. От Министерство на регионалното развитие настояват, че няма по какъв начин да разплатят нелегално предоставени действия без глоба на Народното събрание.

„ Твърденията, че сме се сраснали с властта, са изцяло голословни. Какво сме се сраснали и по какъв начин по този начин, това с компании, които са на този пазар от десетилетия “, разяснява ръководителят на УС на браншова камара „ Пътища “. Чайков на няколко пъти натърти, че раздаването на пари в края на годината от скрити остатъци е порочна процедура, само че в нея няма нищо нелегално. С този мотив от пътностроителните компании не виждат нищо неправилно служебното държавно управление да одобри разпореждане, с които да заплати предоставените и непокрити с бюджет действия. В момента се приказва за нужни 900 млн. лева Браншът другояче приветствал концепцията с тази процедура на изключителни разплащания да се завърши и целият бюджет за пътно поддържане да излезе на ярко.

Твърденията на Чайков, че няма нищо нелегално в поетите от пътните компании действия, не дават отговор на истината. Както „ Сега “ писа, изключителните размери от работа са предоставени в прорез със Закона за публичните поръчки, който не разрешава цената на договорите да се надвишава с повече от 50%. Министерство на регионалното развитие разкри и друго нарушаване – че под формата на пътно поддържане в действителност се прокарват съществени поправки. За разлика от кърпенето на дупки, при главния ремонт следва да има позволение за градеж.

Търсим метод да разплатим 130 млн. лева от изключително поетите, обезпечени са 100 млн. лева за зимно поддържане, за останалата сума и дейностите, при които има нарушавания на законодателството, ще чакаме глоба на новото Народно заседание, разяснява зам.министър Иван Иишков.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР