Игра на котка и мишка. Така окачестви пред bTV заместник-министърът

...
Игра на котка и мишка. Така окачестви пред bTV заместник-министърът
Коментари Харесай

Държавата ще бори ударно дефицита на лекарства в аптеките

Игра на котка и мишка. Така окачестви пред bTV заместник-министърът на опазването на здравето Илко Гетов проблема с и други медикаменти в аптечната мрежа. Казусът е следният - защото търговията в границите на Европейски Съюз е свободна, търговците на едро първо подсигуряват покупко-продажбите си за успореден експорт на получените лекарства, като едвам по-късно останалите количества биват пуснати на родния пазар.

" Тъй като търговците на едро и производителите поеха ангажимент на работна среща, че тези неточни практики ще спрат, го подканям нужните количества за българските пациенти да бъдат предпочитано осъществени ", насочи зов зам.-министърът.

Държавата обаче не разчита единствено на положителната воля на фармацевтичния бизнес, а се готвят редица ограничения . " Това, което сме подхванали - оповестени са проектопромени на Закона за лекарствените артикули, където е изменена формулата, където са съкратени някои периоди, а други периоди са удължени - за авансово известяван за идната липса или дефицит. Увеличени са санкциите. С решение на здравната комисия в Народно събрание е смяна в Наредба 4 и всички медикаменти по лекарско наставление да бъдат напълно на електронна рецепта за ние да знаем всеки един миг кое лекарство при кой пациент е отишло, какво количество е отишло и какви количества са осъществени на българския пазар.

По друга тематика - дефицитът на шестваленти ваксини за деца, Гетов разяснява: " Към момента в страната има малко над 1000 дози от тази ваксина, като нощес министър Хинков подписа инструкции към общопрактикуващите лекари, към РЗИ-тата, към НЗоК, като в него са набелязани ограничения за предпочитано потребление за децата, бебетата, които би трябвало да получат първи банкет от тази ваксина. (...) Имаме и увещание от компанията, че количествата за България към този момент са създадени. Предстоят регулаторните процедури по освобождението на партидата и надлежно логистичните стъпки за доставка ".

Заместник здравният министър увери още - няма причина за терзание, като даже и количествата, с които разполагаме все още, са задоволителни за имунизация на нуждаещите се бебета. А най-късно до края на септември ще бъдат набавени количества, стигащи за година напред.
 Министерство на здравеопазването предизвестява за забавена ваксина за новородени
Министерство на здравеопазването предизвестява за забавена ваксина за новородени

Тя се ползва против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца и вирусен хепатит Б
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР