Идва голяма промяна за парите в световен мащаб, като все

...
Идва голяма промяна за парите в световен мащаб, като все
Коментари Харесай

Идва световен шок за парите! Какво се готви

Идва огромна смяна за парите в международен мащаб, като от ден на ден тя се обрисува като неизбежна.

Парите са заричане за стойност и хората търсят способи за по-бързата им, по-лесна и по-сигурна замяна, откогато са открили, че бартерът на торба ябълки за секира не всеки път е удачна концепция.
-->
Разочарованието от актуалната финансова система и дейностите на банките в подтекста на международната финансова рецесия от 2008 година доведоха до раждането и възхода на криптовалутите отпред с биткойна като метод за " избавление " на парите от диктата на финансовите институции посредством децентрализация, въпреки светът на криптовалутите да се потвърди като прекомерно непредвидим.

 А съгласно неотдавнашно проучване на основания във Вашингтон Атлантически съвет общо 130 страни, представляващи 98 % от международната стопанска система, към този момент изследват опцията за създаване на цифрови версии на националните си валути, като близо половината са в напреднали планови стадии, тестова фаза или към този момент са задействали потреблението им. 

Русия задейства преди седмица пилотната фаза на плана си за цифрова рубла с вярата да модернизира финансовата си система и да усили опциите си за трансгранични заплащания.

Индия вкара цифрова рупия на 1 декември 2022 година и към юни 2023 година тя към този момент се употребява от 1,3 милиона клиенти и 300 000 търговци, като задачата е до края на годината да бъде доближат прагът от 1 милион преводи на ден.

Китай тества в действителни условия и голям мащаб цифровия юан от близо три години, достигайки към този момент 260 милиона консуматори, като към края на юни са регистрирани преводи на стойност 1,8 трлн. юана (249,33 милиарда долара) на ден,макар цифровите юани в обращение да са едвам 0,16 % от паричното предложение на страната.

Американският президент Джо Байдън разпореди предходната година държавните служби да създадат оценка на рисковете и изгодите от основаването на цифров $, а в Европа Европейската централна банка (ЕЦБ) работи по цифрово евро.

Също толкоз значим претекст за централните банки е и стремежът да не изостанат от софтуерното развиване във финансовия сектор и все по-глобализиращите се платежни системи, предлагайки в същото време по-стабилна тяхна опция, както и да обзет консуматори, останали до момента настрана от системата - в обширни райони на света към момента милиони хора нямат банкова сметка.

Има обаче още доста въпроси, които централните банки би трябвало да обмислят, посочва Джеси Макуотърс, началник на отдела за световно контролиране в " Мастъркард " (Mastercard).

Сред тях са ролята на частния бранш в издаването и действието на цифровата валута, сигурността, отбраната на персоналните данни и оперативната съгласуемост - да вземем за пример по какъв начин една цифрова валута на централна банка би могла да работи с навсякъде употребен платежен механизъм, какви съответни провокации ще позволи този вид валута и даже дали той би бил подобаващ за съответната задача.

Централните банки ще би трябвало да дефинират също по този начин по какъв начин биха могли да реализират точния баланс сред отбрана на персоналната информация и прозрачността, с цел да предотвратят противозаконни действия, като в същото време съблюдават правото на дискретност, означават специалистите на " Мастъркард ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР