Идеята за създаване на специален музей, посветен на киното се

...
Идеята за създаване на специален музей, посветен на киното се
Коментари Харесай

От Гражданина Кейн до Извънземното: историята на киното в музей

Идеята за основаване на специфичен музей, отдаден на киното се появява още през 1929 година, когато за пръв път се раздават премиите " Оскар " от Академията за кино изкуства и просвета. Отнема обаче съвсем 100 години, до момента в който това в действителност се случи. 

Официалното разкриване бе маркирано с блестящо светско събитие на 26 септември, само че Музеят на Академията в Холивуд ще отвори порти за гости четири дни по-късно - този четвъртък. Гала вечерта събра съзвездие, сравнимо единствено с вечерите на премиите " Оскар " - от София Лорен и Шер до Лейди Гага и Хали Бери, от Никол Кидман и Мег Райън до Орландо Блум и Спайк Лий.

Едно от лицата на Музея е носителят на две награди " Оскар " Том Ханкс, който бе отпред на събирането на благотворителни средства за плана. " Има и други градове с кино музеи – разяснява артистът на събитие предходната седмица. – Но с цялото ми почитание, на място като Лос Анджелис и основан от Филмовата академия, този музей би трябвало да се трансформира в нещо като Партенона ", използва самоуверено съпоставяне гръцко-българският шурей.

Постоянната експозиция, озаглавена „ Историите на киното “, е ситуирана на три етажа и е замислена по този начин, че да показа освен най-хубавото през годините, само че и да обърне внимание на десетките гласове и вероятности, оформили и променяли седмото изкуство през миналия повече от век. 

Червената шейничка Розова пъпка - съкровеният спомен от детството на основния воин в " Гражданинът Кейн " - е единственият оживял фон от класиката на Орсън Уелс от 1941 година И, несъмнено, тя е експонирана в музея, дружно с рубинените обувки на Дороти от " Магьосникът от Оз ", роклята на Мерилин Монро от " Джентълмените избират русокоски " и халата на Пича (изигран от Джеф Бриджис " ) в " Големият Лебовски ". Извънземното от едноименния филм на Спилбърг си прави компания с роботите от " Междузвездни войни " на Лукас,  " Пришълеца " на Ридли Скот и акулата от " Челюсти ". 

Музеят обръща внимание и на отвъдокеанските създатели, които са дали своя важен принос към седмото изкуство - цели зали са посветени на Педро Алмодовар и неговите пъстри героини, както и на основателя на студио " Гибли " Хаяо Миязаки и неговите анимационни персонажи. Подчертават се работата и гения на редица кинематографисти, някои от които остават непознати за необятната аудитория, само че приносът им е безмерен - като дългогодишната монтажистка на Скорсезе Телма Шунмейкър, оператора Еманюел Любецки или афро-американския режисьор на черно-бели филми Оскар Мишо.

Замисълът на сбирката е явен – киноисторията не е била диктувана от шепа огромни имена, а писана в продължение на 100 години от създатели, изявявали се в разнообразни сфери.

Разбира се, в Музея на Академията не може без изложба, отдадена на самите статуетки. Тя припомня освен за триумфите, а и за неуспехите в тази сфера – в огромна овална зала са подредени 20 знакови оскара, връчени от 1927-а до 2016 година Едно място е оставено празно -  там, където би трябвало да се намира оценката на Хати Макданиъл. Първата отличена от Академията чернокожа актриса получава златен плакет през 1939 година, само че никой не знае къде се намира премията. С надпис се отбелязва, че " минават 50 години, преди друга чернокожа жена да завоюва ", като се има поради оскара на Упи Голдбърг за поддържаща роля в " Призрак ". 

Музеят е планиран от звездата на италианската архитектура Ренцо Пиано в реконструирана постройка от 30-те години и заема 28 000 кв.метра. След няколко неуспеха на концепцията да бъде издигнат и открит музей на Академията, този е умислен през 2012-а, плануван за 2019-а, само че в последна сметка отсрочен поради пандемията и други аргументи. От 30 септември феновете на десетата муза, които имат път към Лос Анджелис, към този момент могат да се насладят на " холивудската " версия на историята на киното.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР