Идеята за най-големия монумент, вдигнат през последните 75 години, е

...
Идеята за най-големия монумент, вдигнат през последните 75 години, е
Коментари Харесай

Хиляди се поклониха пред героите от Дойран

Идеята за най-големия паметник, вдигнат през последните 75 години, е на Красимир Узунов
Хиляди плевенчани и българи от цялата страна сведоха глави в символ на респект пред героите от Дойран. Грандиозният монумент в възхвала на подвизите на Девета Плевенска пехотна дивизия бе открит през днешния ден в центъра  на града. Мемориалът съставлява архитектурно художествена комбинация от пет статуи - на ген. Владимир Вазов и четирима от неговите бойци. Той е първият монумент от подобен мащаб, издиган през последните 75 години и отдаден на една от най-големите победи на Българската войска през Първата международна война – борбата при Дойран.
Фигурата на военачалник Владимир Вазов гледа на Запад към Македония, а концепцията за създаване на този монумент е на създателя на Радио и Агенция " Фокус " Красимир Узунов. Събитието стартира с приемане на почетния часовой от министъра на защитата Красимир Каракачанов на пл. " Свободата " в Плевен. Присъстваха още народни представители, кметът на Плевен Георг Спартански, регионалният шеф Мирослав Петров и хиляди българи. Плевенски свещеници отслужиха водосвет, а венци и цветя бяха поднесени от формалните посетители и жителите. Голям интерес провокира и празничната стратегия с присъединяване на представителния оркестър на Националния боен университет „ Васил Левски “ във Велико Търново, Националната гвардейска част и ученическия гвардейски отряд от Плевен.

Каракачанов: Този монумент увековечава силата на българския дух

Хиляди наши герои от войните за избавление и обединяване през предишния век останаха в безкръстни гробове в Македония, Добруджа, Поморавието, Тракия. Тук е мястото, където всеки българин може да постави цвете на благодарност в памет на своя дядо, отдал живота си за отбраната на България и обединяването на българския народ, сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов. „ Предимството на военачалник Вазов пред неговите съперници беше, че те бяха в непозната земя, а той бранеше своята “, акцентира Каракачанов. И напомни величави моменти от отбраната на Дойран от българската армия и командирските и личностни качества на пълководеца военачалник Вазов, спечелил уважението на свои и непознати на бойното поле.

Този монумент увековечава силата на българския дух и храбростта на нашите предци, служили в българската армия и през днешния ден България има потребност от такива монументи, уточни още министър Каракачанов. „ Българският народ е успявал тогава, когато се е борил, и тогава, когато е бил обединен. В окопите всички имаха една мисъл – отбраната на България и обединяването на българските земи “, сподели още министърът на защитата и акцентира: „ Това е изводът – имаме своето бъдеще като нация и народ, в случай че сме единни “.

Каракачанов благодари на Министерството на защитата за дарените средства за отливане на монумента, на Инициативен комитет „ Героите на Дойран “, Община Плевен, както и на всички, които поддържаха със средства и старания построяването на паметника, в това число и военнослужещите от формированията в гарнизон Плевен, родолюбиви и патриотични организации и съюзи.

Георг Спартански: 101 години сме длъжници на прадедите си

Вече 101 години сме длъжници на тези наши прародители, които оставиха костите си, с цел да я има България, сподели кметът Георг Спартански. " Днес е ден, в който почитаме героизма, делото и паметта на наши и освен наши съграждани. В този континент Европа има една страна, която е най-старата модерна, назовава се България. Ние, почитаме всички национални знаци, само че обичаме българския народен химн. Ние се прекланяме пред героизма на славната Българска войска, която за повече от 1300 години е спечелила хиляди борби, само че нито един път българско знаме не е попадало в плен “, акцентира Спартански. По думите му войните са били за обединяване на българите в националните етнически граници и опазване целостта и независимостта на Отечеството. " Нашите герои направиха това, което удиви целия свят. В окопа всички са били българи ", сподели Спартански.

Идеята за монумента е на 100 години

Изграждането на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия се осъществя за към година и половина, откакто патрон на Инициативния комитет през март 2018 година стана министърът на защитата Красимир Каракачанов. Идеята за него обаче е на близо 100 години. От Инициативния комитет „ Героите на Дойран “ благодариха на всички донори, измежду които с персонални средства е и министърът на защитата Красимир Каракачанов. Сред тях са също и Съюзът на ветераните от войните в България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и запаса, персоналният състав на гарнизон Плевен, народни представители и доста други.

Лондон смъква знамената си пред ген. Вазов

Генерал Владимир Вазов е изтъкнат наш пълководец и пълководец, пълководец на Девета пехотна Плевенска дивизия в състава на Първа българска войска през Първата международна война. Наред със забележителната му военна кариера, името му се свързва и със случая със „ свалянето на бойните флагове “ пред него в Лондон, персонално разказан в неговите мемоари. През 1936 година ген. Владимир Вазов като член на управлението и дълготраен ръководител на Съюза на запасните офицери посещава Лондон като специфичен посетител на Британския легион – организация на ветераните от Обединеното кралство. При посрещането му на гара Виктория бойните флагове са наведени при прекосяването му в символ на респект. Сред посрещачите му там е и фелдмаршал лорд Милн, който командва британските войски, взели участие в офанзивата на Дойран през Първата международна война.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР