Идеята за коридорите на солидарността е добра. Не е добро

...
Идеята за коридорите на солидарността е добра. Не е добро
Коментари Харесай

Нихат Кабил: Силните в Европа ще се наложат и ще удължат безмитния внос от Украйна

" Идеята за коридорите на солидарността е добра. Не е положително това, което се случи - коридорите на солидарността да станат хранилища на солидарността на източноевропейските фермери – тяхната продукция да лежи по складовете, а украинската продукция да се продава ".

Това съобщи пред БНР Нихат Кабил - някогашен министър на земеделието.

" След започване на войната в Украйна източноевропейските фермери, включително и българските фермери, бяха сложени в извънредно неконкурентна позиция. На вътрешния пазар, сякаш през коридорите на солидарността за трети страни, главно Африка, продукцията на Украйна, която е доста по-евтина, тъй като там не се съблюдават високите условия, които нашите фермери съблюдават, себестойността им е по-ниска и оставайки в нашия пазар на тази продукция, несъмнено изкривява пазара и докарва до това състояние нещата ", изясни той в изявление за предаването " Хоризонт за вас ".

По думите му вносът на слънчоглед през предходната година е 900 хиляди тона, а българското произвеждане за година е 1,5-2 млн. тона. Според него точно там е най-големият проблем.
Решенията са колкото в националните държавни управления, толкоз и в Брюксел, безапелационен е Нихат Кабил, само че добави: " В Брюксел надали ги интересува толкоз доста ориста на обособените фермери ".

16 млн. евро са обезщетенията за България, уточни той и акцентира:

" Ние нямаме парламент, нямаме бюджет, с който да създадем това, което прави Полша. Тук би трябвало управлението на страната – съответно министерството, дружно с браншовите организации в зърнопроизводството, да намерят точната методика кой би трябвало да бъде обезщетен. Едно е да бъде обезщетен на декар, друго е на звук. Ако тръгнем на звук да компенсираме, поражда въпросът – кое ще компенсираме – пшеницата ли. По-скоро съгласно мен казусът е при слънчогледа, само че там също може да се откри формула ".

По думите му това е едната част на казуса. Въпросът е какво ще стане, в случай че се удължи регламентът, означи някогашният аграрни министър. Според него мощните страни-членки на Европа ще се наложат и регламентът ще бъде продължен.

" Ако се стигне до там, тогава би трябвало да се вкарат спомагателни механизми, да вземем за пример краткотрайна такса при вноса в Европейски Съюз ".

Ако регламентът бъде продължен, тогава тези палиативни ограничения, които до момента се вземаха, и тези оглушки, които се вършат от Брюксел - в случай че това продължи по същия метод, ще има големи разтърсвания в земеделието на източния фланг на Европейски Съюз, изрече мнението си Нихат Кабил. Според него по-късно същият този Европейски Съюз би трябвало да генерира доста повече средства, с цел да възвърне земеделието в този регион.

" Ако се продължи този правилник, би трябвало да се включат съответните защитни механизми за нашите родни фермери ", съобщи той.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!    

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР