Идеята за канонизацията на Патриарх Йеремия I се ражда по

...
Идеята за канонизацията на Патриарх Йеремия I се ражда по
Коментари Харесай

Вартоломей канонизира патриарх Йеремия I, митрополит на София, след разговори с Борисов

Идеята за канонизацията на Патриарх Йеремия I се ражда по време на последната среща на някогашния министър председател Бойко Борисов и Вселенския Патриарх Вартоломей в Истанбул (29.11.2023).

Вселенската Патриаршия направи жест към БПЦ след диалози на някогашния министър председател Бойко Борисов с Вартоломей I - канонизира Константинополския патриарх от времето на Сюлейман Великолепни, а преди този момент Софийски митрополит, Йеремия I.

Светият и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия на свое постоянно съвещание на 10 януари 2023 година под председателството на Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей, е решил да причисли към лика на Светиите (канонизиране) Архиепископа на Константинопол и Вселенски Патриарх Йеремия I, преди този момент митрополит на София, съобщава Епицентър. бг

Йеремия I  умира на днешния ден, 13 януари 1546 година. Тази година се навършват 530 години от избирането му за Софийски митрополит, се вижда от справката на БПЦ. Той е един от най-дълго и най-успешно управлявалите патриарси на Константинопол (1521 – 1545)

Заслугите на Йеремия I към християнската черква са големи.

През 1537 година той реализира нещо неповторимо в османската история и историята на Вселенската Патриаршия в този интервал – получава ферман от султан Сюлейман Великолепни по силата на който се не разрешава превръщането на църкви в джамии в Константинопол.
Йеремия I възвръща Манастира на Свети Лука, който през днешния ден е част от международното културно завещание на ЮНЕСКО и основава Устава на Света гора, който и през днешния ден е  в действие.

Идеята за канонизацията на Патриарх Йеремия I се ражда по време на последната среща на някогашния министър председател Бойко Борисов и Вселенския Патриарх Вартоломей в Истанбул (29.11.2023).

По-късно тематиката е била разисквана и в диалога на четири очи сред ръководителя на Народното събрание Вежди Рашидов и Вартоломей (20.12.2022).

След това като жест от страна на Вселенската Патриаршия членовете на Светия и Свещен Синод взимат решение да бъде канонизиран този " популярен Вселенски партиарх Йеремия I ", разкри пред Епицентър. бг отец Дионисий, който първи заяви новината.

" Най-ценното за този светец е, че той основава още три манастира на Света Гора. Уставът на Света гора, който и до ден-днешен се съблюдава повече от половин хилядолетие, е одобрен точно от него след издействан ферман от Сюлейман Великолепни.

Този Софийски митрополит съумява да провежда цялата православна християнска общественост в района, сплотява всички антични патриаршии в тази част на света под свое управление ", споделя отец Дионисий.

Именно заслугите на Борисов за въстановяване на Желязната черква " Свети Стефан " в Истанбул са в основата на решението на Вселенската патриаяршия да направи този жест към БПЦ като канонизира фамозния Софийски митрополит, издигнал се до Вселенски Патриарх.

Към претекстовете си за това решение цариградските свещеници прибавили и оценката си за отношението на Борисов към Зографския манастир в Света Гора (през 2017 държавното управление на Борисов отпусна  близо един милион лв. за рестарацията на южното крило на манастира) и заслугите му да бъде почетен Вартоломей I с медал " Старата планина " от президента Плевнелиев (13.11.2015), което стана още веднъж по решение на Министерски съвет.

Интересното е, че накрая на живота си патриарх Йеремия I се отдръпва от престола и става елементарен духовник в манастира " Свети Йоан Пусти " над град Враца, където пък епохи по-късно е бил замонашен сегашният провдивски митрополит Николай.
" Това е светец-чудотворец, който в апогея на своята популярност и великолепие се отхвърля от престола, приема монашество и заживява в една пешера над Враца, превърната по-късно в манастир ", акцентира отец Дионисий.

Самият Борисов научава за величието на Йеремия I в диалога си в Вартоломей, бил впечатлен от въздействието, което имал този патриарх над християнската общественост по нашите земи, научи още Епицентър.бг.

Наскоро БПЦ призна така наречен томос на сръбския патриарх Порфирий, което се признава само от Руската православна черква и не се приема от патриарх Вартоломей. С този жест към БПЦ (канонизацията на Йеремия I) патриарх Вартоломей чака Синодът на БПЦ да анулира това свое решение и да се обърне към Цариградската Патриаршия за предоставяне статут на автокефилия на Православвната черква в Република Северна Македония.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР