Идеята Народното събрание да няма заседания всяка седмица, а те

...
Идеята Народното събрание да няма заседания всяка седмица, а те
Коментари Харесай

Повечето парламентарни групи са за редуването на пленарните заседания и заседания на комисиите

Идеята Народното събрание да няма съвещания всяка седмица, а те да се редуват през седмица с работата на комисиите ще търси необятно публично и медийно утвърждение, преди да бъде импортирано като публично предложение, заяви БНР.

Това разгласи ръководителят на Народното събрание Ива Митева. Втори ден краткотрайна комисия изготвя нов устав за работа на депутатите. Проектоправилата включват връщането на блиц контрола на изпълнителната власт.

Повечето парламентарни групи считат, че редуването на пленарните съвещания със съвещания на комисиите ще усили качеството.

Председателят на Народното събрание Ива Митева се базира на опита в редица европейски страни:

" Тук концепцията не е Народното събрание да не работи. Напротив. Парламентът би трябвало да работи. Съгласете се, работа до 2.00 часа в зала или до 3.00 и по-късно работа в комисии по няколко часа и по нощите, не е естествена работа. Виждаме и какви закони произвеждаме ".

Мнение, което отбрани и Виктория Василева от " ИТН ":

" Това не е фабрика за закони и нали в последна сметка задачата на всички ни е да стартираме да произвеждаме качествено и стабилно законодателство най-много ".

Според ГЕРБ, концепцията Народното събрание да не заседава всяка седмица няма да се одобри от обществото и те не биха я подкрепили:

" Трудно би могло да се показа по този начин, в благовиден тип пред обществото ".

Мария Капон от " Изправи се, БГ! Ние идваме! " също се възпротиви:

" Нашата парламентарна група е изрично срещу ".

Филип Попов от Българска социалистическа партия счита, че подобен режим би могъл да даде повече време за работа по законопроекти в комисиите:

" Трябва да се види в действителност най-хубавият баланс, тъй че работата на Народното събрание в действителност да бъде ползотворна ".

Йордан Цонев от Движение за права и свободи изцяло утвърди концепцията с претекста за повишение рейтинга на Народното събрание:

" Вие виждате по какъв начин е в комисия. Влизаме в едната комисия, оставяме си гласа, подписваме се и бягаме в другата. Трябва да разбираем на хората, че няма да лежим у дома. Който не идва - без заплата ".

Ако концепцията не срещне социална поддръжка, " ИТН " ще се откаже от нея, посочи Виктория Василева:

" Ако няма единодушие, няма да тръгнем в този момент да вършим нещо на инат и напук ".

Бел.ред.
И двете партии, и, дадоха обещание на гласоподавателите си мажоритарен избор и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР