Идея за достъпен от всяка точка на планетата високоскоростен интернет,

...
Идея за достъпен от всяка точка на планетата високоскоростен интернет,
Коментари Харесай

Мъск ще тества днес изграждането на мрежа за интернет от 12 000 спътника

Идея за наличен от всяка точка на планетата високоскоростен интернет, която бе показана преди 3 години, може да стартира реализацията си през днешния ден. Става дума за плана " Старлинк " (Starlink) на Илон Мъск и първите два пробни спътника Microsat-2a и Microsat-2b, които да бъдат изведени в орбита с ракета Falcon 9 на компанията SpaceX.

Стартът бе плануван за събота или неделя предходната седмица, само че бе отсрочен за вторник. Мъск постоянно е скаран със спазването на амбициозни периоди, само че в случай че всичко потръгне добре, връзките и бъдещето на милиарди хора по планетата може да се трансформират. Част от Starlink би трябвало да обезпечава връзка непосредствено с безжичните устройства, а не - както е в този момент в всеобщия случай - с наземен пропагандатор на безжичен сигнал.

До 2019 година би трябвало да има 4425 спътника за широколентов интернет, сходен на 5G, след което към тях да се прибавят още 7518, само че на доста ниска орбита под 400 км. Това е отправяне на голямо предизвикателство към най-големите телекомуникационни корпорации и към потенциала на производителите на спътници.

За илюстрация какъв брой доста работа, ракети, гориво и пари ще са нужни - сега в орбита има под 1460 работещи спътника плюс към 2600 излезли от приложимост. Най-голямото " съзвездие " от информационни спътници се построява сега от компанията Iridium, която разчита към началото на 2019 година да завърши с извеждането на 75 спътника. Подобни проекти имат Boeing, OneWeb и Telesat (но последната по-скоро ще обслужва американската армия).

Преди първия старт екипът на Мъск трябваше да получи всички разрешителни, в това число документ за това по какъв начин планът му ще съблюдава разпоредбите за отбягване натрупването на галактически отпадък към Земята.

 Схема на 83 трасета, които ще покриват спътниците съгласно документните, подадени в патентното ведомство на Съединени американски щати.
Схема на 83 трасета, които ще покриват спътниците съгласно документните, подадени в патентното ведомство на Съединени американски щати.

Според документите, подадени пред Федералната комисия за връзки (FCC), тежащите по 400 кг спътници Microsat 2a и 2b ще бъдат откарани на 514 км над земята, след което ще бъдат изведени на 1125 км кръгова орбита. От това разстояние те ще изпращат широколентови (Ku-band) сигнали към 6 стационарни и 3 портативни приемни станции в Съединени американски щати. Центърът за телеметрия, следене и ръководство на теста е в Редмънт, щата Вашингтон. Импулсите ще траят не повече от 15 минути и ще бъдат изпращани почти един път в денонощие.

Microsat 2a и 2b би трябвало да съществуват сред 6 и 20 месеца, само че SpaceX може да продължи да ги употребява до привършване на потенциала им, след което те ще бъдат унищожени в атмосферата. " Продължителността на живот " на сателит от възможната мрежа е планувано да бъде в границите на 7-9 години. Сигналът на всеки един от тях е проектирано да бъде улавян от наземна линия с широчина 2000 км.

Оптимистичният сюжет на SpaceX е през 2019 година да стартира изпращането на спътници на същото разстояние от Земята и да задейства мрежата, когато в нея има най-малко 800 спътника. Пред FCC компанията на Мъск е декларирала, че се нуждае от 6 години за изстрелването на спътниците, само че след това изиска да бъде освободена от ограничаването във времето.

Опити за сходен огромен пробив в космоса са правили и други, само че са се проваляли. През 2015 година, да вземем за пример, " Facebook " реши да се откаже от концепцията си да вложи до 1 милиарда $ за спътници, покриващи с интернет отдалечени региони на Африка и заложи на спътника AMOS-6 на Spacecom, само че той беше погубен при експлоадирането на ракета Falcon 9 през 2016 година Бил Гейтс помагаше във финансирането на плана за спътници за интернет Teledesic, само че компанията приключи активност през 2002 година след разноски от над 9 милиарда $.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР