Идентифицирането на най-сериозните рискове пред детското благосъстояние и набелязването на

...
Идентифицирането на най-сериозните рискове пред детското благосъстояние и набелязването на
Коментари Харесай

Държавата и неправителственият сектор ще изготвят Стратегия за детето и семейството

Идентифицирането на най-сериозните опасности пред детското богатство и набелязването на ограничения за тяхното превъзмогване, с акцент върху оказване на поддръжка за техните фамилии, би трябвало да бъде в основата на Националната тактика за детето и фамилията. Този метод при правенето на стратегическия документ – част от програмата на държавното управление за ръководство на България в интервала 2023 – 2024 година, беше разискван на първото съвещание на експертната работна група към Националния съвет за протекция на детето, с което започва работата ѝ по подготовката на плана.

В работната група са включени специалисти от 11 институции и 8 организации от неправителствения бранш, които са членове на Съвета. Поканени са представители и на други институции с ангажимент към благосъстоянието на децата. При нужда към работната група ще бъдат привличани и външни специалисти.

При изработването на стратегическия документ би трябвало да се адресират рисковете пред децата, произлизащи от другите форми на принуждение и нетолерантното отношение към разликите в обществото. Необходимо е да преценим ще заложим ли ограничения за киберсигурност, защото децата прекарват огромна част от времето си във виртуалната действителност? Ще отчетем ли какъв пазар на труда желаеме, тъй че техните родители да имат добър баланс сред професионалния и персоналния си живот? Как ще се оправим с другите форми на зависимости, проблемите пред психологичното здраве, бедността и обществената изолираност?, изясни министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова.

Тя акцентира, че за определянето на рисковете пред благосъстоянието на децата и методите за справяне с тях е нужен публичен консенсус.

„ Децата са персони, на които сме освен задължени да осигурим първокласен живот, само че и да подсигуряваме техните права. Трябва да си сложим въпроса какъв би бил светът за децата на България, който желаеме да стартираме да построяваме. Нашата визия е, че Стратегията би трябвало да е ориентирана към гарантиране на правата на децата, само че в подтекста на мощна поддръжка към техните фамилии “, добави министър Шалапатова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР