IBM създаде нова ИИ система, базирана на методите, използвани при

...
IBM създаде нова ИИ система, базирана на методите, използвани при
Коментари Харесай

Нов изкуствен интелект изчислява органичните химически реакции

IBM сътвори нова ИИ система, основана на методите, употребявани при превода от един език към различен. Тази стратегия приема атомите на химическите субстанции за букви, а молекулите като обособени думи, като резултатът е определянето на другите субстанции, получени от комплицираните органични реакции. Новият ИИ може да се употребява да вземем за пример за основаването на нови медикаменти.
През последните години бяха правени доста опити в това направление, само че органичните съединения могат да бъдат токова комплицирани, че за моделирането на техните свойства е нужен великански компютърен запас, а получените резултати са с дребна меродавност.

Специалистите на IBM Research направиха доста необикновен ход. Програма преводач с потребление на изкуствен интелект бе приспособена за работа в органичната химия. Невронната мрежа е подготвена посредством милионите известни химически реакции. Или с други думи, учените образоваха този ИИ на “езика” на органичната химия.

Програмата дава резултат с меродавност над 80%. Изкуственият разсъдък даже се преценява с това, че всяка органична реакция може да протече по друг метод, предлага разнообразни вероятни решения и ги подрежда съгласно вероятността за приемане на съответното органично съединяване,



Засега системата се оправя с органични молекули, броят на атомите в които не надвишава 150, само че няма теоретични ограничавания за работа с по-дълги и по-сложни молекули.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР