IAB Bulgaria е асоциация, която защитава интересите на дигиталния бизнес

...
IAB Bulgaria е асоциация, която защитава интересите на дигиталния бизнес
Коментари Харесай

IAB Bulgaria за готвената директива на ЕС относно авторското право в цифровия единен пазар

IAB Bulgaria е асоциация, която пази ползите на цифровия бизнес в Република България от момента на основаването си през 2009 година, и сплотява множеството от най-големите български компании, ангажирани в цифровия бранш. В тази връзка асоциацията декларира загрижеността си по отношение на плана на инструкция за авторското право в цифровия обединен пазар, който ще бъде гласуван в Европейския парламент на 12.09.2018 година

Целта на препоръчаната Директива по отношение на авторското право в цифровия обединен пазар („ Директивата “) е да се реализира обективен баланс сред правата и ползите на създателите и на издателите на изявления в пресата, от една страна, и на потребителите, от друга. Според IAB Bulgaria по този начин оферти вид на Директивата ще има отрицателни последствия както върху цифровия бизнес в Република България, по този начин и върху старт-ъп фирмите, предприятията които се занимават с изследвания и към всички крайни консуматори и основатели на онлайн наличие. Съображенията ни тази посока са, че в Директивата се съдържат неразбираеми разпореждания, които могат увредят законните права и ползи, както на доставчиците на наличие и услуги на осведомителното общество, по този начин и на крайните ползватели на това наличие – потребителите.

IAB Bulgaria схваща, че избран кръг от предприятия, извършващи активност като издатели на изявления в пресата („ Пъблишъри “), са изправени пред компликации заради бързите темпове на развиване на цифровия пазар на европейско и международно равнище, което е причина за загуба на финансови средства, нужни за основаване на журналистически творби, само че не споделяме разбирането на вносителите на предлагането, че методът за справяне с този проблем е основаването на спомагателни права в тяхна изгода, защото това ще докара до нарушение на нежния баланс сред авторските права, от една страна, и правото на информация, от друга. Считаме, че точно този отрицателен резултат прекомерно евентуално ще бъде реализиран, в случай че се одобри актуалният вид на предлагането за директивата.

Притесненията ни са свързани главно с наредбите на член 11 и на член 13 от Директивата. Съгласно член 11, който препраща към член 2 и член 3, пар. 2 от Директива 2001/29/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 22 май 2001 година, се регламентират правата върху изявления и се обезпечава протекция на изявленията в пресата при цифровото им потребление, като държавите-членки дават на издателите на изявления в пресата право на възпроизвеждане и право на обществено оповестяване на творби и право на даване на обществено разположение на други закриляни обекти, като съгласно нормите, към които посочената наредба препраща, издателите на изявленията в пресата имат изключителното право да позволяват или не разрешават директно или непряко, краткотрайно или непрекъснато възпроизвеждането по какъвто и да е метод и под каквато и да е форма, напълно или отчасти на техните творби, както и даването им на обществено разположение по жичен или безжичен път по подобен метод, че всеки да има достъп до тях от място и във време, независимо определени от него. Предвидено е откритите в от член 11 от предлагането за директивата права да се погасяват 20 години след публикуването на обявата в пресата. Ако макар всичките забележки се стигне до приемане на въпросния член 11, настояваме посоченият период да се размени с по-разумен, като обръщаме внимание, че предмет на посочените права са публикации и вести, и за нас е недопустимо да се вкарва подобен голословно дълъг период. Въпреки че Директивата не засяга категорично дейности като основаване на хипервръзки, което е наподобява се поддържа като заключения и от рецитал 33, IAB Bulgaria упорства категорично да се уточни в член 11, че никоя наредба от Директивата не следва да се пояснява в смисъл, ограничителен основаването на хипервръзки (линкове) към обекти, предмет на авторското право според Директивата. Без това разяснение, считаме, че е предмет на авторското право според Директивата. Без това разяснение, считаме, че е налице риск от интерпретиране на наредбите в смисъл, че тя заплашва правото на осведоменост на жителите, защото лимитира опциите им за информиране.

Наред с горното и единствено за пълнота, подсещаме за несполучливите опити за основаване на спомагателни средства за отбрана на авторското право в цифровата сфера, подхванати в Кралство Испания и Федерална република Германия, чийто разбор води до извод, че сходни промени се оказват увреждащи за дребните „ пъблишъри “, най-много на локално равнище, заради обстоятелството, че те не разполагат с задоволително финансови запаси за отразяване на всички вести и постоянно се постанова да употребяват материали на други медии. Евентуално условие за лицензиране би се отразило отрицателно във финансов проект на дребните пъблишъри и би ги изправило пред финансови провокации.

Що се касае до член 13, IAB Bulgaria е на мнение, че препоръчаната наредба следва да отпадне. Посочената наредба уголемява отговорността и постанова пречистване на наличието за доста необятен кръг от онлайн услуги (социални медии, блогове, уеб сайтове с генерирано от потребителите наличие, услуги за шерване на видео или фотоси, имейл, облачни услуги), което ще направи тези услуги нефункционални за прилагане и недостъпни за множеството консуматори. В този смисъл, посочваме, че сканирането на цялото наличие, създавано от потребителите, е невероятно от техническа и практическа позиция. Нещо повече, експлицитен метод, общопризнат в настоящата Директива за електронна търговия, по който има необятен консенсус, е че доставчикът на услуга на осведомителното общество не е длъжен да следи за законосъобразността на ползвателя й. Това би довело до основаването на тежести за фирмите в цифровия бранш, което ще и спънка за развиването на нововъведенията в Европейския съюз, което е и една от главните цели на Общността. Въз основа на гореизложените причини IAB Bulgaria е на мнение, че член 11 от Директивата следва да бъде редактиран, а член 13 от Директивата следва да не бъде одобряван в този вид.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР