И водата в Черно море започна да проявява аномалии.От Националния

...
И водата в Черно море започна да проявява аномалии.От Националния
Коментари Харесай

Водата в Черно море се побърка! Предупреждението

И водата в Черно море стартира да демонстрира аномалии.

От Националния институт по метеорология и хидрология с филиал Варна (НИМХ-Варна) оповестиха за забавно събитие, което се образува в някои елементи от нашето Черноморие, съобщава арик нюз.
-->
„ От 24 юли до през днешния ден баричното поле над Черноморския басеин се преустрои в антициклонално, вятърът по северното крайбрежие закупи за дълъг интервал от време южна и югоизточна съставния елемент. Брегът по нашето Черноморие е с друга ориентировка по отношение на морето, а в регионите северно от нос Калиакра, както и на юг от нос Галата до Бяла тази посока напразно и неговата скорост, непревишаваща 10 m/s, става причина за сензитивно, постоянно внезапно намаляване на температурата на морската вода и поява на явлението „ upwelling “, показаха от Национален институт по метеорология и хидрология.

Сутринта на 24 юли по българско крайбрежие морската вода е била с температура сред 23° и 26°, като до обяд на север от н. Калиакра до Дуранкулак тя се е намалила до 9-10°, в региона на Шкорпиловци до 17°. Промяна към покачване се чака или при промяна на посоката напразно, или при силата му.

По формулировка явлението " upwelling " (ъпуелинг) съставлява „ издигане на дълбоководни студени води в шелфовата зона покрай крайбрежията от дълбочина 300–500 м към водната повърхнина, вследствие дълготрайно деяние на вятър с посока от брега към морето, както и при сгонни феномени, зараждащи при продължителни южни, югозападни и югоизточни ветрове ”.

Температурата на водата наоколо до брега се намалява, солеността й се усилва, както и разтворения О2 и биогенните детайли.

„ Движението на водната маса в дълбочина, зараждащо при упоменатите условия, се извърша по спиралата на Екман, като отклонението на потока в северното полукълбо е надясно, заради настоящата мощ на Кориолис “, допълват специалистите от Национален институт по метеорология и хидрология.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР