И в трите основни зърнени култури сме в топ 10

...
И в трите основни зърнени култури сме в топ 10
Коментари Харесай

Стоилко Апостолов: Не трява да си заравяме главите в пясъка, а да планираме екологичното земеделие



" И в трите съществени зърнени култури сме в топ 10 в света – това не било даже в най-силните години на комунистическото кооперативно стопанство “, разяснява в „ Преди всички “ Стоилко Апостолов, шеф на фондация за биологично земеделие „ Биоселена “.
Преди дни в света по произвеждане на пшеница, царевица и слънчоглед . Според специалиста е извънредно време да се развенчаят митовете за изоставащото българско земеделие.

„ Такава е и поради политиката на Европейския съюз – субсидиране най-вече на зърнопроизводството, това съчетано до някава степен с липса на надзор, изопачено използване на политиките, таваните също, които заявяваме, че съблюдаваме, само че в действителност не съблюдаваме – какъв брой дотации може да получи едно лице, по този начин се получава тази картинка, която не е неприятна ", разясни още Апостолов пред БНР.

" Проблем е, че този бранш, който по този начин или другояче е много напред в развиването си, от нас даже могат да се учат на произвеждане, че този бранш сега се слага в една „ кутия “, че това може да продължава постоянно, а в това време настоящите вести са свързани с, които са сега с невъзможност – и нищо чудно, след 10 години и зърнопроизводството, който процъфтява, да се окаже в такава обстановка, като мините в Стара Загора . Защото и за тях е имало преди години 15-16 години дотации и фондове, тъй че да има равномерен преход. В момента същото може да стане със земеделието – в този момент тук имаме разполагаем едни фонд, с който да се финансира този – така наречен „ зелена договорка “ , а ние си заравяме главата в пясъка, вместо да планираме добре този преход и след 10 години производството да е по-екологично и да дава отговор на стандартите “, обясни още Апостолов.

Според него сега се спори дали екосхемите да бъдат 30 или 25 на 100 от дотацията по-първи дирек.

" Тоест никой не е споделил, че няма да има еко-схема, никой не е споделил, че се отхвърляме от тези 50 на 100 понижаване на пестицидите до 2030 година. Това са огромните три заложени цели - пестицидите, антимикробните средства в отглеждането на животни и химическите торове. Те са сложени като цел и никой не ги оспорва тях. Но би трябвало да се организира полемика. Дали са ни един азбучник с еко-схеми, които можем да си изберем, а ние и това не вършим - тези полемики въобще не се организират - едно хубаво безмълвие, мъртвило ... ", сподели още Апостолов.

Управителят на фондация за биологично земеделие „ Биоселена “ уточни също, че до края на годината би трябвало да сме показали Стратегическия проект в земеделието. От последните избори до момента не е свикано нито едно съвещание по тематиката.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР