И трите бюджета – на държавата, на Националната здравноосигурителна каса

...
И трите бюджета – на държавата, на Националната здравноосигурителна каса
Коментари Харесай

Бюджетите на държавата, на НЗОК и ДОО минаха на първо четене в комисиите в НС

И трите бюджета – на страната, на Националната здравноосигурителна каса и Държавно публично обезпечаване бяха признати на първо четене на взаимно съвещание на парламентарните отраслови комисии - по бюджет и финанси, по труда и обществената политика, както и здравната, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Участие в съвещанието взе министърът на финансите Владислав Горанов, който показа пред депутатите средносрочните стопански вероятности и цели на държавното управление, както и главните параметри на бюджетната рамка за идната година.

Според финансовия министър основни цели не престават да бъдат запазването на фискалната резистентност и провеждането на поредна, транспарантна и предвидима фискална политика. Тя би трябвало да способства за възстановяване на бизнес средата, поощряване на вложенията и стимулиране развиването на трудовия пазар в страната. „ С нея се цели още реализиране на стопански напредък и претовареност, придържайки се към общите правила на Европейски Съюз. В актуалната прогноза се резервират задачите за бюджетното салдо, заложени в Съюз на българските писатели за интервала 2019-2021 година, надлежно за 2019 година недостиг от 0,5 % от Брутният вътрешен продукт, а за 2020 година - уравновесена бюджетна позиция, която се резервира и през 2021 година “, съобщи Горанов.

Приоритетите на Бюджет 2019, които надграждат към този момент заложените в средносрочната бюджетна прогноза от пролетта цели и допускания за развиване на секторните и хоризонталните политики, са обществената политика, образованието, защитата и политиката по приходите, регистрира финансовият министър.

В сферата на обществената политика са планувани средства в размер на: 40,4 млн. лева в допълнение целеви помощи за отопление за обществена закрила; 150 млн. лева в допълнение за всяка година от прогнозния интервал за гарантиране на финансовата рамка на плана на Закон за хората с увреждания и плана на Закон за персоналната помощ при тяхното приемане; 7 млн. лева по отношение на въвеждането на нов тип месечна помощ за деца без право на наследствена пенсия от умрял родител, според измененията в Закона за фамилни помощи за деца, като размерът на помощта за 2019 година е 115 лв..

Политиката в региона на защитата планува да бъде спазено условието за постигане на разноските за защита до избрания % от Брутният вътрешен продукт, в сходство с Националния проект за повишение на разноските за защита на 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт на Република България до 2024 година, като в бюджетната рамка за 2019 година общо разноските за защита възлизат на 1 839,3 млн. лева, което съставлява 1,58 % от Брутният вътрешен продукт.

В политиката по приходите, с изключение на към този момент плануваното в Съюз на българските писатели от пролетта на тази година увеличение на размера на минималната работна заплата през идващите години (от 510 лева на 560 лева от 1 януари 2019 година, на 610 лева от 1 януари 2020 година и на 650 лева от 1 януари 2021 г.), в актуалната прогноза е заложена мярка за нарастване с 10 % на средствата за заплати и осигурителни вноски в бюджетния бранш от 2019 година, с което ще се обезпечи опция за увеличение на самостоятелните съществени месечни заплати на заетите, въз основа на заеманата служба и оценките за постигнатите резултати. За 2019 година нарастването на възнагражденията на педагогическия личен състав приблизително е с 20 % за постигане през 2021 година на удвояване по отношение на 2017 година на средствата за хонорари на педагогическите експерти.

Параметрите на бюджета на НЗОК за идната година показа здравният министър Кирил Ананиев. „ Общите разноски за функционалност „ Здравеопазване “ в консолидираната фискална стратегия за 2019 година доближава 5 257 200 000 лв., което съставлява 4,5% от Брутния вътрешен артикул. Спрямо миналата година е налице растеж на разноските с към 547 млн. лв. “, акцентира здравният министър.

По бюджета на НЗОК растежът на разноските за идната година възлиза на 490 млн. лв.. „ С този растеж на разноските ще имаме резистентност и непоклатимост в здравноосигурителната система. Ще се основат предпоставки за надзор и успеваемост на разноските в системата на здравното обезпечаване и за обезпечаване на качество на лекуването и достъпа до здравна помощ, в това число и посредством основаването на нов интегриран орган към Министерство на здравеопазването – Агенцията за медицински контрол “, добави още министър Ананиев. Според него с бюджета на НЗОК се подсигурява пакета здравноосигурителни действия в обсега на наложителното здравно обезпечаване.

По време на дебатите по Данък публично обезпечаване изрично срещу параметрите на бюджета се оповестиха от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “. „ Проектобюджетът затвърждава най-ниските равнища на беднотия в Европейски Съюз “, съобщи националният представител Георги Гьоков. Според опозицията проектозаконът за бюджета на ДОО „ подтиква миграционните процеси “ и от „ отдалечава България от Европа “. В изявлението си Гьоков още един път напомни, че Българска социалистическа партия предлага собствен различен бюджет на ДОО, в който ще изрази мнение за това от кое място би трябвало да дойдат повече пари, както и накъде да се пренасочат.

От Движение за права и свободи пък се оповестиха срещу увеличението на оптималния застрахователен приход. „ Похвално е това, което се ползва във връзка с приходите в проектобюджета за 2019 година “, счита депутатът от партията и ръководител на обществената комисия доктор Хасан Адемов. Той акцентира, че от групата ми също ще вършат свои оферти сред двете четения на законопроекта.

На полемиката участваха и някои неправителствени организации. От КНСБ и КТ „ Подкрепа “ показаха кардинална поддръжка за бюджета на ДОО, само че акцентираха и някои свои възражения.

Против параметрите на бюджета се оповестиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. „ АИКБ не поддържа бюджета на ДОО, тъй като в него има неверни политики, които предизвикват да се чака от страната наготово “, акцентира ръководителят на УС на организацията Васил Велев.

Несъгласие с бюджета на ДОО за идната година показаха и от Българската търговско-промишлена палата, което бе обвързвано с увеличението на оптималния застрахователен приход и на минималната работна заплата, което съгласно тях е „ напълно политическо решение “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР