И тази година остава проблемът с мигрантите, както и редица

...
И тази година остава проблемът с мигрантите, както и редица
Коментари Харесай

Иван Шаренков: Миграционният натиск върви на вълни, ще го има и през 2023 г.

И тази година остава казусът с мигрантите, както и редица други съпътстващи грижи, които страната ни към момента взема решение в крачка. Прогнозите за потока от бежанци към този момент са спестовни.

„ Много се изговори по тази тематика. Миграционният напън върви на талази. Зависим е от вътрешнополитическите процеси на всяка една от страните – източник на миграция и в същото време се въздейства и от метеорологичните условия. През летните сезони миграционният напън се усилва, зимата понижава “, сподели правният съветник по миграционни въпроси Иван Шаренков.

Според него, в случай че процесите в страните, които са източник на миграция, се запазят, може да се чака нарастване на интензитета на незаконни прекосявания през границата.

„ Българското общество, както и обществата в Европейски Съюз, се научиха, че тези хора, които търсят интернационална протекция на територията на България, са бягащи от тежки проблеми. Тези, които търсят по-добро икономическо осъществяване и обществени улеснения, също имат своята мощна мотивация. И двете групи откриха по-позитивно отношение на българското общество “, разяснява той пред Bulgaria ON AIR.

Шаренков уточни, че бежанците, потърсили интернационална протекция, още в процеса на даване на статут стартират да работят. Примери за това има в общините Харманли, Димитровград и в Област Хасково.

„ В момента, в който ръководителят на Агенцията за бежанците споделя, че едно лице получава статут на емигрант на територията на България, то се употребява с правата на български жител, като се изключи тези, които законът лимитира. Не можем да обсъждаме това, което законодателят към този момент е приел “, сподели специалистът.

Голяма част тези хора са се интегрирали в обществото по неусетен метод, счита той.

„ Всеки от тях идва с това, което към този момент е научил. Тези, които още не знаят, се ангажират с специалности, в които има търсене, само че няма предложение на работна ръка “, добави той

Според специалиста би трябвало да се трансформират някои неща в нормативната уредба.

„ Терминът „ неотложно “ не е привързан с явен период. Затова сме очевидци на случаи на задържане, хващаме мигрантите в бусове и на групи по автомагистралата, доста във вътрешността в страната. „ Незабавно “ би трябвало да бъде дефинирано в закона по метод, по който да изключи тази опция – щом лицата влязат в наша територия – да заявят за какво са влезнали незаконно и да се извършат нужните процедури “, заключи Шаренков.

 
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР