И Прокурорската колегия ще проверява има ли прокурори и следователи,

...
И Прокурорската колегия ще проверява има ли прокурори и следователи,
Коментари Харесай

Прокурорската колегия на ВСС изслуша прокурор и следовател по случая с Мартин Божанов

И Прокурорската гилдия ще ревизира има ли прокурори и следователи, забъркани в схемата за въздействие в правосъдната система към Мартин Божанов, по прякор Нотариуса.

За разлика от Съдийската гилдия обаче, това няма да се прави през специфична комисия, а посредством условие на информация от разнообразни институции. 

Решението беше взето след чуването - по тяхно искане, на прокурор и следовател, чиито имена бяха свързани - в изявленията или изявления, с Божанов или неговия клуб. 

" Хоризонт " твърди, че на електронната поща на прокуратурата е пристигнала опасност за живота на един от тях - Радослав Димов.

За към 30-ина минути правосъдните кадровици изслушаха апелативния прокурор на София Радослав Димов, който гръцки предприемач свърза с Божанов, и следователя от Националната следствена работа Ясен Тодоров, името, на който излезе в отчет с неразбираем създател като клиент на клуб SS, за който се твърди, че е бил на Божанов.

И двамата обясниха, че застават пред правосъдните кадровици, с цел да защитят имената си, само че и името на прокуратурата. Декрарираха, че не познават Божанов.  Димов персонално:

" Само знам за него това, което се носеше в професионалните среди, че е заможен лъжец ".

А Тодоров въобще:

" Никога не съм комуникирал с него директно, опосредено посредством други лица, в никакъв случай не съм имал негови телефонни номера, не знам къде са негови офиси, адвокатски фирми, местоживеене ".

Тодоров споделил, че за пръв път чул името на Божанов в следствието на АКФ " Списък за бърз надзор ". Не познавал никого от свързваните с разстреляния юристи. 

Радослав Димов познавал двама от тях, само че не поддържал контакти с тях. На въпрос за какво, съгласно него, името му е било намесено в този скандал, допусна:

" Както нееднократно се е случвало, някой използва името на магистрат, за дасе показа какъв брой е популярен и какви връзки има, злоупотребяват с имато, кой тъкмо, не мога да кажа ".

Димов отхвърли да е посещавал клуб SS. Ясен Тодоров - също. Нарече противоположното клеветническо изказване, защото освен не бил ходил, само че, откакто ревизирал в гугъл мап, открил, че от дълго време даже не е минавал в този регион:

" Аз съм сигурен, че истината ще излезе най-после. Истината е като мехурче въздух, даже да го пуснеш на дъното на Марианската котловина, то постоянно ще изплува на повърхността. Имам възприятието, че сме 30-те години в Съветския съюз или началото на 50-те години на предишния век в България единствено по доноси да се унищожават човешки ориси, в този момент хората се убиват цивилен посредством медии ".

След като ги изслушаха, членовете на Прокурорската гилдия разискаха идващите си дейности, а Огнян Дамянов прочете абсурда по този начин:

" Последните две седмици българската прокуратура продължава да бъде обругавана по един жесток метод. Българските прокурори накуп не престават да бъдат обиждани и наричани по друг метод даже от представители на властта ".

Евгени Иванов прикани за дейности, които да изчистят имената на прокурори и следователи, незаслужено набедени, само че и за осветяването на тези, които са позволили нарушавания:

" Аз не желая да бъда подложен под един знаменател с сътрудници, които петнат името си и името на институцията, в която са се врекли да работят в интерес на обществото. Всяко стадо си има мърша и никой не желае в стадото, в което е той, да има мърша ".

Освен че ще изиска документи и информация от разнообразни институции, Прокурорската гилдия реши идната седмица да изслуша четиримата някогашни заместници на Невена Зартова, които оттегляйки се от постовете се разграничиха от нея. А тя, от през днешния ден е с второ дисциплинарно произвеждане поради нарушавания в качеството ѝ на административен началник по дело, обвързвано с различен правосъден лобист - Петър Петров, по прякор Пепи Еврото.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР