И през последните дни Русия подложи Киев на масиран обстрел

...
И през последните дни Русия подложи Киев на масиран обстрел
Коментари Харесай

Нов момент: войната се пренася на руска земя?

И през последните дни Русия подложи Киев на масиран обстрел с ракети. В съобщенията се твърдеше, че в нощта против четвъртък са починали две дами и едно дете. За обстрел бе обявено и от съветската област Белгород, граничеща с Украйна, както и за хипотетично ново нахлуване на „ Руския доброволчески корпус “, който работи от територията на Украйна. Руски медии оповестиха също така за свален дрон в област Калуга. Ден по-рано масирана офанзива с дронове против Москва и района се трансформира във водеща вест.

Още при започване на май имаше сходна офанзива и свалени дронове над Кремъл, само че в този момент войната в Украйна наподобява се трансферира към този момент и на съветска територия. " Войната стигна до Русия ", пишат в тази връзка западните медии. Нападенията с дронове - основно против военна и енергийна инфраструктура - не престават към този момент съвсем от година. В цели се трансформират освен обекти в анексираните територии на Украйна, в това число Крим, само че и в самата Руска федерация. Една от първите цели беше петролна рафинерия в Ростовска област – тя беше атакувана през юни 2022 година. По-рядко са нанасяни удари надълбоко в територията на Русия. През декември два пъти беше атакувано стратегическото съветско летище „ Енгелс “. И тогава, и в този момент Русия дефинира това като " тероризъм “.

Кой стои зад нападенията с дронове в Москва?

По предписание Украйна не поема отговорност за сходни набези. В същото време съветската страна нападна доста по-често цялата територия на Украйна, като употребява безпилотни самолети и ракети от друг тип, а вредите и броят на жертвите са несравнимо повече.

През май нападенията с дронове и обстрелът бяха засилени и от двете страни. Какво значи всичко това? Има ли връзка офанзивата с дронове против Москва с предстоящата украинска контраатака? Експертните отзиви по този въпрос се разграничават. Австрийският политолог и специалист за Русия Герхард Мангот твърди, че има връзка сред нападението с дронове против Москва, обстрела на съветски гранични региони и дейностите на " партизаните ". Така той назовава някои паравоенни елементи като " Легион за независимост на Русия " и " Руски доброволчески корпус ", за които се твърди, че се състоят от съветски жители.

Психологически и боен резултат

" Очевидно е, че украинската страна желае да придвижи ужаса на войната и в съветската столица. Искат да покажат ясно на хората там, че тяхната страна не е в положение да ги отбрани нито в пограничните региони, нито в Москва ", споделя Мангот пред Дъждовни води. Според него това подкопава опитите на държавната власт " да сътвори в съветското общество усещането, че въобще няма война, че всичко е обикновено ".

Киевският вестник " Ливый берех " (Ляв бряг) също приказва за психически и боен резултат. Колумнистът Кирил Данилченко показва като боен триумф това, че съветските системи за противовъздушна защита, ситуирани в Москва, не се употребяват на фронта в Украйна.

Военният специалист от Берлин Густав Гресел от мозъчния концерн " Европейски съвет за външни връзки " пък счита, че би трябвало да се прави разлика сред офанзивите с дронове и събитията в Белгород. Нападенията с дронове против Москва са " принадлежности на психическата война, с цел да се накара съветската номенклатура да става от леглото рано заран под звука на зенитните ракети ", споделя Гресел пред Дъждовни води.

Атака против Кремъл, осъществена с дронове на 3 май 2023Снимка: Ostorozhno Novosti/REUTERS

" Историята с Белгород и нападенията в пограничната зона, въпреки това, са свързани с украинското контранастъпление ". Според него Украйна желае да принуди Русия да ускори защитата на границата си, като за задачата Русия ще би трябвало да изтегли свои елементи от фронта в Украйна. Дали това ще усъвършенства възможностите на украинските въоръжени сили за триумф в контранастъплението ще стане ясно едвам след няколко седмици, прибавя специалистът.

Как реагира Западът на нападението с дронове?

Западът реагира сдържано на последните събития. В отговор на въпрос на Дъждовни води представителят на немското държавно управление съобщи в сряда, че интернационалното право разрешава на Украйна да нападна съветска територия при самоотбрана. Той обаче добави, че Берлин е срещу потреблението на немско оръжие за такива цели. Реакцията на Съединени американски щати, най-важният снабдител на оръжия за Украйна, е сходна. Говорителят на Белия дом Джон Кърби съобщи, че при офанзивите против Москва не са употребявани американски оръжия. В същото време той акцентира, че Съединени американски щати " не поддържат набези на територията на Русия ".

Преди това обаче бойци от " Руския доброволчески корпус " използваха американски бронирани машини при набезите си на съветска територия. Густав Гресел се надява това да не се повтаря, " тъй като може да провокира съпротивата на тези кръгове във Вашингтон, които предизвестяват за допустима ескалация на напрежението. Белият дом е извънредно внимателен, тъй че Киев също би трябвало да бъде по-предпазлив ", споделя Гресел. Като цяло той е уверен, че Украйна има право да нападна цели в Русия. „ Никой не е молил Путин да стартира тази война и в този момент той би трябвало да живее с следствията “, показва наблюдаващият.

F-16 като възпиращ фактор?

На фона на разрастващите се набези на съветска територия Олег Игнатов, специалист от Международната спешна група, споделя, че Украйна се пробва да " увеличи цената “ на войната за Русия. Според него Съединени американски щати " имат огромно въздействие върху Украйна, само че не във всички области ". Експертът допуска, че Вашингтон може да убеди Киев да не употребява американски оръжия - да вземем за пример ракетните системи HIMARS - за нахлуване на съветска територия, само че нищо повече.

Следователно желанието на Киев да получи повече оръжия от Запада има за цел на първо място това да работи възпиращо. По време на неотдавнашната среща на върха на Г-7 в Япония президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че украинският президент Володимир Зеленски е заречен да не употребява изтребителите F-16, за които Киев упорства отдавна, за набези на съветска територия. Засега има единствено решение на западните сътрудници да образоват украински водачи, само че не и да доставят самите самолети.

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР