И посолството ни в Бейрут е леко засегнато от мощната

...
И посолството ни в Бейрут е леко засегнато от мощната
Коментари Харесай

Посланикът ни в Бейрут с разтърсващ разказ

И посолството ни в Бейрут е леко наранено от мощната детонация, при която починаха минимум 78 души, а над 4 хиляди са ранени. Целият град беше разтресен от гърмежа, провокирал безпорядък и суматоха. Коли летяха до третия етаж, здания падаха като съчки.

За благополучие потърпевши българи няма, заяви посланикът ни в Ливан Боян Белев. Но добави, че обезпокоени нашенци са звънели в посолството.

Война няма, задачата ни е в непрестанен контакт с ливанските управляващи, сподели Белев. Той увери, че няма данни експлоадирането на цистерните с амониева силитра да е резултат от някакъв спор.

" Вчера стана детонацията. Всъщност това са две детонации, които раздрусаха града. Били са чути и в Кипър ", сподели дипломат Белев пред Нова тв. " Избухнали са цистерни с амониев нитрат, които са от 2014-2015 година. От едно място се споделя, че са били 80 тона, от друго – над 200. По непотвърдена информация починалите са 79, а потърпевшите са 2700 души. Предполага се, че в границите на 24 часа ще бъде препоръчана правдоподобна версия, а в следствие случаят ще бъде разследван ", сподели още Белев.

" Членовете на фамилиите на чиновниците на посолствата са добре. Нямаме информация за ранени или починали българи ", съобщи посланикът ни. " В 6:15 часа бях в извънработно време, само че доста хора живеят в посолството. Те са усетили гърмежите. Изключително мощен гръм е бил чут ", сподели Боян Белев. " Българското посолство е със счупени прозорци на първия, втория, четвъртия и петия етаж, където живеят хора, а и счупени прозорци в резиденцията, в която пребивавам ", добави той. " Засега никой не приказва за предумисъл. Първоначалните версии бяха, че има нанесен удар от страна на Израел. Тази версия беше отхвърлена незабавно, само че за жалост тук хората елементарно загатват думата война. Редно е да се изчака и да се види какво се случва ", сподели той. " При всички случаи следва по-сериозно следствие и ще бъдат обявени резултатите. Обявен е народен печал за през днешния ден - сряда. Отговорниците за тези гърмежи ще бъдат съществено осъдени, по думите на премиера Хасан Диаб ", сподели Белев. " Ливанските медии оповестиха, че членове на фамилията на ливанския министър председател са починали. Няма никакви индикации, че лечебните заведения имат проблем да одобряват потърпевшите. Линейки от други градове се насочиха към Бейрут, с цел да оказват помощ. Червеният кръст също оказват помощ ", съобщи той. " Паника няма, само че опустошения има ", приключи Белев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР