И порасналите момчета, както и малките, имат своите играчки, разликата

...
И порасналите момчета, както и малките, имат своите играчки, разликата
Коментари Харесай

Блумбърг е готов да хвърли милиони, за да победи Тръмп

" И порасналите момчета, както и дребните, имат своите играчки, разликата е единствено в цената " - Бенджамин Франклин (1706-1790 г.), американски академик и държавник

За изборите през 2008 година Майкъл Блумбърг предприе комплицирана тактическа композиция, тъй като съгласно законодателството на града кметският пост е стеснен до два мандата.

На 2 октомври 2008 година той афишира, че ще се стреми да удължи заемането на кметския пост, с довода, че Ню Йорк се нуждае от водач с неговата подготвеност, с цел да се оправи с последствията от финансовата рецесия. Към тази идея беше притеглен и Роналд Лаудър, който агитираше през 1993 година за ограничение на кметските мандати в Ню Йорк на два (до осем години) и похарчи повече от $4 млн. лични средства, с цел да реализира триумф. В подмяна Майкъл Блумбърг му даде обещание място във авторитетен градски съвет.

Намеренията за унищожаване на лимита срещнаха деен отпор.

Бившият шеф на Нюйоркския съюз за цивилен свободи Норман Сийгъл и изпълнителният шеф на Нюйоркската коалиция за цивилен права Майкъл Меър се сплотиха с локални политици като сенатора от щата Ню Йорк Ерик Адамс, с цел да стачкуват против удължаването на мандатите на повече от два. Въпреки това, на 23 октомври 2008 година Градският съвет на Ню Йорк с 29:22 гласа анулира възбраната в интерес на опцията за три 4-годишни мандата.

На изборите през 2009 година съперникът на Блумбърг е Бил Томсън, претендент както на Демократическата партия, по този начин и на партията " Работещи фамилии ". Резултатът е 51:46 % в интерес на Майкъл Блумбърг.

След оповестението на годишните счетоводни доклади на Партията на независимостта за 2009 година става обществено притежание, че на 30 октомври и на 2 ноември 2009 година Майкъл Блумбърг е превел по сметките на партията на два пъти по $600 000. Бившият сенатор от щата Ню Йорк Мартин Конър оспори легалността на тези дарения, защото не са направени по специфичната сметка на Партията на независимостта за предизборни акции, а по сметка за режийни разноски.

В своите политически възгледи Майкъл Блумбърг се изявява по доста въпроси

като обществен либерал:

поддържа правото на аборт, еднополовите бракове, строгия оръжеен надзор, опазването на околната среда и е покровител на опциите за незаконните емигранти да получават поданство в Съединени американски щати. Подкрепя държавното обществено подкрепяне, само че в същото време е за свободната търговия, като разказва себе си за " фискален реакционер ", тъй като е балансирал бюджета на Ню Йорк. Демонстрира угриженост за запазване на околната среда и насочи своите старания като кмет за понижаване на парниковите газове, поддържа строгото законодателство против разпространяването на опиати. Като кмет Майкъл Блумбърг усили най-ниската наложителна ефикасна присъда за владеене на незаконно заредено оръжие, само че в същото време е съперник на смъртното наказване, квалифицирайки го като " ликвидиране от страна на страната ".

В активността си като кмет Майкъл Блумбърг подчертава върху сферата на опазването на здравето и трансформира битката против СПИН, диабета и хипертоничната болест свои цели. Разшири възбраната за пушене на публични места върху всички търговски обекти и вкара възбрана за потреблението на трансмазнини в заведенията за хранене. Подкрепяше интензивно Нюйоркската здравна и болнична корпорация - най-голямата градска организация за опазване на здравето в Съединени американски щати, която обслужва повече от 1,3 млн. нюйоркчани, и пропагандира за въвеждането на осведомителни технологии и електронни здравни досиета, с цел да бъде усъвършенствана грижата за пациентите. Одобри и започва общински градоустройствен проект в размер на $7,5 милиарда - най-големия в народен мащаб, който възнамерява

да обезпечи с жилища 500 000 поданици на града.

Изявена е и позицията му по отношение на бедността и увеличаващото се обществено разслоение: " Това общество не би могло да се движи напред по метода, по който се развиваме, откакто пропастта сред богатите и бедните продължава да пораства ".

Във външнополитически проект той е закостенял или сдържан: опълчи се на определянето на крайния период за евакуиране напълно на Съединени американски щати от Ирак и подлага на критика тези, които са " за ". Същевременно показва съответна реакция на действителността: " Мисля, че всеки има смесени усеща за тази война, която ние започнахме, с цел да намерим оръжия за всеобщо заличаване, а след това такива не бяха открити ".

Като вероятни разновидности за бъдещата му политическа кариера, в общественото пространство се лансираха разнообразни хипотези: центристки претендент за президентските избори през 2008 година и 2012 година, също и за губернатор на щата Ню Йорк през 2010 година Майкъл Блумбърг отклони всички тези благоприятни условия, предпочитайки да остане кмет.

Макар да се появиха голям брой догатки, а и на 23 януари 2016 година да бе обявено, че Блумбърг обмисля присъединяване в президентската конкуренция, кандидатирайки се от името на трета партия за президентските избори през 2016 година, в последна сметка той не го направи. Но бидейки по това време самостоятелен политик, по-късно той поддържа кандидатката на Демократическата партия Хилъри Клинтън за президентския пост.

През юли 2016 година Блумбърг държа тирада пред Националния конгрес на Демократическата партия, който трябваше да дефинира нейния формален претендент за собственик на Овалния кабинет в Белия дом. В своята тирада той предизвести за заплахите, които президентстването на Доналд Тръмп би донесло: " Тръмп желае вие да повярвате, че ние можем да решим нашите най-големи проблеми, като депортираме мексиканците и като се противопоставим на мюсюлманите. Той желае вие да повярвате, че издигането на търговски бариери ще върне положителните работни места. Той бърка и в двете си сметки ".

Майкъл Блумбърг съобщи също, че икономическите проекти на Доналд Тръмп " биха създали мъчно конкурирането на дребния бизнес " и " биха ерозирали нашето въздействие по света ".

На 5 март 2019 година Майкъл Блумбърг разгласи, че няма да взе участие в президентската конкуренция през 2020 година Вместо това той прикани Демократическата партия " да номинира демократ, който ще бъде в най-силната позиция да победи Доналд Тръмп ".

Но пристигна 24 ноември 2019 година Дни преди този момент беше основан избирателен щаб на Майкъл Блумбърг, а той беше включен в първичните избори минимум в три щата. Неговият екип е отделил $30 млн. (засега!) единствено за телевизионни реклами. Запитан какъв брой е подготвен да заплати този път Блумбърг за пропагандната си акция, неговият почитан консултант Хауърд Улфсън, представен от организация Асошиейтед прес, отговори: " Колкото е належащо, с цел да победи той Доналд Тръмп ".

(По материали от задграничния щемпел, първата част на публикацията бе оповестена в предходното издание на приложението " Глобус " на 11 февруари.)

* - Авторът е ръководител на УС на Асоциацията за битка срещу корупцията в България
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР