И по българското Черноморие, и по гръцките курорти често може

...
И по българското Черноморие, и по гръцките курорти често може
Коментари Харесай

Руските коли останаха без Зелена карта

И по българското Черноморие, и по гръцките курорти постоянно може да се видят коли с съветски номера. От 1 юни обаче Русия е изключена от интернационалното съглашение " Зелена карта " и подписаните там застраховки " Гражданска отговорност " не важат в рамките на Европейския съюз, предизвестява онлайн изданието  " Автомедия ".

Това не значи безусловно, че всяко съветско МПС е без годна лавица, която да покрива вредите при акцидент на пътя. Всички влизащи в страна от Европейски Съюз коли, в случай че не разполагат с годна " Зелена карта ", са длъжни да сключат обособена застраховка още на границата. Но в първите седмици след приключването на съглашението е допустимо да има значително заварени случаи, в които колата се е намирала в Европейски Съюз, преди Русия да бъде изключена от интернационалното съглашение. Прекратяването на участието на съветските застрахователи в системата " Зелена карта " от 31 май т.г. е следващата наказателна мярка против страната агресор поради войната в Украйна. 

Москва си " отмъсти ", като разгласи, че вкарва " Синя карта " -   която ще важи за коли с съветски номера на територията на така наречен " другарски страни " - първоначално в Беларус, а по-нататък - в Турция, Азербайджан, Молдова и Сърбия.

Междувременно в западните страни зачестиха недружелюбни актове против коли с регистрационни табели с Rus. Възмутени граждани ги заливат с алена багра, драскат антивоенни надписи по порти и стъкла и основават глабоволия на личните. В резултат на това се заражда нова пазарна ниша - компании в Москва оферират специфична услуга за " промяна " на табелите и разработване подправени номера. Те вършат копия на оригинала, като заличават руския флаг и надписа RUS, а буквите и числата са същите като вписаните в талона, тъй че при инспекция на документите задграничния служител на реда да не забежи разликата. В самата Русия, в случай че контролните органи хванат подобен шмекер, постановат му към 55 евро санкция (5000 рубли) и му лишават книжката за 1 до 3 месеца.

Производителите на имитациите изясняват, че го вършат, с цел да оказват помощ на клиентите си да опазват колите си от вандалски прояви в чужбина  и предлагат използването им при нескончаем престой в друга страна. Затова поучават колата да пътува до границата с истинския номер и след това да бъде инсталирана " модицираната " табела.

Нелегалните цехове създават номерата по поръчка - съгласно това в коя страна ще обитава колата.  Регистрационна табела, наподобяваща английските по шрифт и цвят, коства 20-30 евро.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР