И от двата стереотипни представи за стара мома – на

...
И от двата стереотипни представи за стара мома – на
Коментари Харесай

Присъда: „Стара мома” - II

И от двата стереотипни показа за „ остаряла мома ” – на необвързаната 35 годишна и на педагожката на 50, излиза наяве, че годините играят извънредно несъществена роля. Клишетата, които обкръжават облика на „ остарялата мома ” и които тя самата си приютява, също демонстрират, че да заслужиш това название не е единствено въпрос на години, а на нрав и вътрешна настройка към любовта, секса, фамилията и децата.

Но кои са тези „ остарели моми ”, които, въпреки и млади, заслужават прозвището си?

Старата мома е недоволна, неудовлетворена и го навира в лицето на всички. Тя подлага на критика драговолно всички и всичко. Особено на прицел са и мъжете, целокупното мъжко съсловие, на което всички представители са „ една стока ”. В същото време, несъмнено, не обича да бъде подложена на критика за метода си на живот и декларира, че това е тъй като не е намерила „ подобаващия ”.

По отношение на „ подобаващия ” тя е права – не го е намерила и няма и да го откри, тъй като той не съществува. Мис Каприз е нейното същинско име. Все нещо не и харесва у някой, осмелил се да я приближи. С времето условията и стават все по- високи, а претенциите и – все по- дребнави.

Старата мома се оказва и неспособна да се оправи със самотността. Това е възприятието, което сама поражда. То не е безусловно самотност. Това несправяне я озлобява и заслепява, пречи и да види същинските аргументи и счита само другите отговорни по тази причина, че тя е сама. Тя не поглежда в себе си и не счита, че повода може да е в нея и нейното отношение към света и мъжете в частност.

„ Старата мома ” не харесва компромисите и общо взето не обича да се преценява с никого. Цени свободата си прекомерно високо и не умее да се отпуска, даже и да и се желае от време на време или с някого. Тя е недостъпна като средновековна цитадела и също толкоз закостеняла в разбиранията си за мъжете, брака и фамилията. И нямам по какъв начин да не е, откакто не позволява никой да я опровергае.

По отношение на секса, наподобява тя е оперирана от съблазън. Просто не го излъчва. Част от сексапила е устрема да се харесаш и да направиш усещане до степен, че да предизвикаш избрани стремежи и намерения у срещуположния пол, държанието ти да основава такива упования насреща. Тоест мисълта за секс с някой, който не е „ идеалният ” или „ подобаващият ” не трябва да е чак толкоз далечна. Дори сексапилът на „ ледените кралици ” е добре следен и те знаят по кое време да се провиснал. Грижата и схващане потребностите на тялото, нуждата от канализиране на силата посредством секс – всичко това като че ли отсъства. А знаем, че с яденето идва апетита.

С цялостното си държание тя алармира: „ Добре съм си по този начин, иначе не ми харесва и не желая. Самодостатъчна съм си, тъй като съм видяла, че заслужен за мен няма. Нямам потребност от никого, не ми е необходим мъж да се усещам добре, не разбирам и за какво се отдава такова значение на секса, мога и без него. ” Това е сигналът, който тя изпраща и който отблъсква другите, мъжете изключително. И това е сигнал, който може да бъде и на 30 годишна, и на 40 годишна, и на 50 годишна жена. И в случай че опитите да бъдат покривани нейните искания в някаква степен е игра и даже може да съществува опция това да стане в края и, самодостатъчността на „ остарялата мома ” е най- отблъскваща. Защото привлекателността се крие в уязвимостта, в допускането, в потребността от различен, от споделеност и реципрочност, която той ти дава.

И дано не бъркаме необвързаната жена със „ остарялата мома ”, въпреки границата елементарно може да бъде прекрачена. Едната е просто жена без връзка в сегашния миг, другата – с съвсем нулеви изгледи за такава. Освен в случай че не промени нещо в себе си. Което си е изцяло допустимо, нали?!

Етикетът „ остаряла мома ” не е присъда, въпреки някои към момента да го раздават точно като такава. Защото във времена на относителна полова равнопоставеност не можеш да отнемеш професионалните достижения на една жена, цялото и мъчно реализирано самочувствие и горделивост на съумял човек, осъждайки я със: „ Абе всичко и е наред, но е към този момент остаряла мома и никой не я ще ”. Важен е ъгълът – дали само- стоенето е умишлен избор или резултат от неправилна настройка, проблеми със самооценката и прочувствена фригидност.
Продължава: Присъда: „ Стара мома ”
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР