и Коледа са семейни празници. По това време на годината

...
и Коледа са семейни празници. По това време на годината
Коментари Харесай

Ако сме сами на празниците

и Коледа са фамилни празници. По това време на годината сме привикнали къщите да се изпълват с детски смях и крясъци, столовете към масата да недостигат, а трапезата да е отрупана с ястия за доста хора. От екрана ни заливат комедии, в които цялото семейство посреща Нова година с доста смешни обстановки и неразбории, или пък драми, в които на Коледа се заздравяват от дълго време скъсани фамилни връзки. Но какво да вършим, в случай че фамилията ни е надалеч, да вземем за пример в чужбина, в случай че децата ни са построили свое семейство и дом и честват там, или сме останали сами по някакви злополучни условия?

Празниците са време за позитивни страсти – наслади, смешки, изненади, отмора и безгрижност. Но за някои хора това са дните, в които още по-осезаемо усещат празнината в живота си, а чувството за самотност се обостря.

Да си самичък не значи да си уединен. Обратното изказване също важи с цялостна мощ. Има хора, които даже заобиколени от десетки други, се усещат изолирани и не на място. Не съумяват да строшат черупката си и да се слеят със заобикалящото ги голям брой и по този начин остават сами даже в навалицата. Не приемайте обстоятелството, че сте сами на празниците като мотив наложително да сте тъжни и нещастни. Да се радваш и да умееш да празнуваш от време на време е същинско изкуство – комплицирано и виртуозно. И въпреки всичко, даже без тапия за арт магистър можем да се постараем да избегнем отрицателните страсти и депресията на празниците.

Ето по какъв начин:

Сами да си създадем по-ведра атмосфера. Защо да не украсим дома, не за различен – а за себе си. Както апетитът идва с яденето, по този начин и празничното въодушевление се основава от празничната конюнктура. Ако и вашият град е измежду тези, които годишно се състезават за най-красива новогодишна декорация, можете да дадете своя принос. Поизбелелите завеси сигурно ще наподобяват по-красиви с няколко гирлянда в горната им част. А стените ще „ оживеят ” със зелени елхови клонки, закичени с блещукащи играчки. Свещите също придават доста топлота и уют. Внесете повече цвят в дома си – завивка с коледни детайли, лампички със сменящи се светлинки, стъклени украшения, в които да се заиграва светлината. Промяната сигурно ще се отрази позитивно и на настроението ви.

Да си сготвим вкусотия. Не е наложително да готвите постоянно за някого. Безспорно в компания и яденето и пийването вървят по-добре, само че това никога не означaва, че единствено по този начин би трябвало да се прави. Поглезете се –, ябълкови щрудели, греяно вино, канелени кексове, топло какао,. Сладкото покачва настроението и работи като антидепресант. Очарование има даже да похапвате самичък против тв приемника, увит с топло одеяло.

Да си подарим нещо. Хайде, цяла година сте се трудили и даже и през лятото не отидохте на море. Плащахте си сметките постоянно в точния момент, пестихте... Време е да бръкнете във фонда „ И аз съм човек ”. Не е наложително подаръкът да е огромен и безценен. Оставете встрани въпросите „ За кого да се глася ” или „ Нали си имам от предходната година ”. Всяка нова облага може да донесе наслада.

Да потърсим компанията на съседи или позабравени другари. Току-виж се оказало, че някой от тях е в същото състояние. Нека си напомним мъдрата формула, съгласно която 1-1=Нищо, само че 1+1=Всичко.

Да прекараме време в дом за изоставени деца или възрастни. Подаръците и облеклата, които им изпращат разнообразни донори, ги топлят и радват, само че най-вече се радват на положителната компания от хората, които им гостуват. Така и те самите усещат, че не са забравени, че са персони. Радостта в очите насреща е едно от най-сигурните способи да запалите пламъчето и във вашите.

Да потънем в мемоари, само че единствено хубави! Извадете кутиите със фотоси. Разлистете страниците на албумите. Но дано това не ви прави тъжни и меланхолични. Опитайте се да си спомните единствено радостните моменти – от вашето детство или от детството на децата. Във всяко семейство е имало най-малко по една комична преживелица – я загоряло ядене, я хлапак, дръпнал брадата на Дядо Коледа, я комичен танц.

Виртуална връзка. Празниците са времето, в което самотниците без действителни другари интензивно търсят виртуални такива. Чатове и конгреси се пълнят с хора, които търсят сродни души, с цел да си поговорят, или просто да убият времето. Ако ви е омръзнало да се надвиквате с радиото и то постоянно да печели, използвайте платформите за връзка в Интернет, с цел да имате същински разговор.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР