Хващали ли сте се на хоро? Хорото много прилича на

...
Хващали ли сте се на хоро? Хорото много прилича на
Коментари Харесай

Хващали ли сте се на хоро?

 Хващали ли сте се на хоро? Хорото доста наподобява на ученето в клас. Ако си по-близко до лидера, имаш късмет и по-бързо да напреднеш и по-добре да виждаш новите придвижвания, а и ритъма да хванеш, даже и да не си доста равномерен по природа. Ако си някъде в средата, към момента не е толкоз зле. Но в случай че си непрекъснато на опашката, все някой те дърпа, ритъмът не е не е толкоз явен – аха, аха да се откъснеш.

 Водещият на хорото и той, като учителя. Има водещи, който стоят с тил към групата, демонстрират придвижванията, те си ги знаят, и единствено понякога се обръщат да видят дали групата повтаря. Контактът с очи съвсем изцяло липса и ти повтаряш, но няма кой да ти каже вярно ли е, или не е. Чак като се хванеш на хорото с другите, разбираш дали придвижванията ти са били правилни.

 Има едни водещи, толкоз запленени от личната си съвършеност, че дори не се интересуват дали групата ги следва или не. А и колкото по-съвършен е водещият, толкоз повече разбираш, че не можеш. Има и друго водене. Един от положителните танцьори води хорото, а учителят се хваща до по-трудно справящите се, да им демонстрира и държи ритъма. Има и учители DJ-и, сменят музиката и стоят в профил да следят по какъв начин се мъчат танцьорите. Има и такива, които броят раз-два, опа, завъртане. И това прави работа, най-малко гласът те насочва и успокоява. Някои от играчите първоначално са като счупена играчка – махат ръце напред обратно, потеглят с неправилния крайник, дърпат другите от двете им страни. Има и такива, на които по им се отдава, и някак бързо хващат ритъма и придвижванията. Интересно е и като попаднат нови хора в групата. Обикновено тия, които са по-добри, са по първоначално само че хорото, а тия дето по-късно са пристигнали, се изтикват по към края и по този начин и не получават късмет да се усъвършенстват. Трябва си неизменност, предпочитание и целеустременост да не се откажеш и да преминаваш постепенно напред.

 В някои танцови групи си има подчиненост. Тя не постоянно зависи от уменията, само че пък за сметка на това заковава участниците в строги касти на присъединяване. Естествено, постоянно има късмет и за солови осъществявания, хорото да си върви, а ти да си караш с твоя си темп и никак да не ти пука за този от ляво и или другия от дясно, камо ли за цялото хоро. С времето разбираш, че красиво и ритмично хоро се получава, когато има добър водещ, участниците са подредени уравновесено и всеки има поддръжката на индивида и от ляво, и от дясно. И дисциплинираност си би трябвало, не може без нея. Та по този начин и с ученето в групи – ритмично и уравновесено, без замайване и йерархични касти. Абе не е елементарно хорото, а и майсторлъкът да се води и да се учи в група също.

Автор: Мариана Георгиева

Инфо: www.myvelikoturnovo.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР