Художникът Ясен Гюзелев, признат за един от най-добрите съвременни илюстратори

...
Художникът Ясен Гюзелев, признат за един от най-добрите съвременни илюстратори
Коментари Харесай

Ясен Гюзелев разкрива „Другият живот на илюстрацията“ в Рим

Художникът Ясен Гюзелев, приет за един от най-хубавите модерни илюстратори в света, открива галерия, наречена " Другият живот на илюстрацията " (L’altra vita dell’illustrazione), в Рим. Откриването е на 13 септември в изложба " България " на Българския културен институт в италианската столица.

Експозицията ще показа графики и цветни принтове на илюстрации от някои от емблематичните заглавия, върху които художникът е работил през годините. Те са номерирани и подписани от създателя, който сътрудничи с издателства като немските J. F. Schreiber и Aufbau-Verlag, канадското Simply read books, английското Walker books, тайванското Grimm Press.

Ясен Гюзелев е роден през 1964 година в София. Той е наследник на световноизвестния бас и квалифициран художник Никола Гюзелев и брат на сценографа Чавдар Гюзелев. След завършването на Националната художествена академия в София, Ясен отпътува за Италия и работи там в продължение на няколко години. В интервала 1990-1993 година илюстрира книги, карти Таро и работи за списания в Милано, Торино и Флоренция.

Големият му пробив идва с " Алиса в Страната на чудесата " от Луис Карол. Канадското издание печели сребърен орден от Американското общество на илюстраторите и Гран при за оформление на корица от Американския институт за графично изкуство. Сред по-важните оценките на Гюзелев са диплом от " Златният молив на Белград " през 2001 година и Independent publisher book award в Съединени американски щати през 2002 година

Художникът работи най-много по типичен произведения като " Дон Кихот " от Сервантес, " Пинокио " от Карло Колоди, " Оливър Туист " от Дикенс, " Баскервилското куче " от Артър Конан Дойл, " Декамерон " от Бокачо, " Пътешествие до центъра на Земята " от Жул Верн и други Има независими изложения в София, Париж, Виена, Москва, Лос Анджелис, Рюселхайм, Белград.

През 2019 година Ясен Гюзелев е отличен на Международния панаир на книгата в Москва. Той е измежду спечелилите в състезанието " Образ книги " за илюстрациите на " Пътешествие до центъра на Земята " от Жул Верн по поръчка на испанско издателство.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР