Художникът Иван Савов е починал внезапно и неочаквано, в усилена

...
Художникът Иван Савов е починал внезапно и неочаквано, в усилена
Коментари Харесай

България плаче! Художникът Иван Савов почина внезапно, беше в усилена подготовка на изложба

Художникът Иван Савов е умрял ненадейно и ненадейно, в усилена подготовка на галерия. Това оповестиха от Съюза на българските художници (СБХ).
Художник с богата просвета, която му разрешава да работи с режисьори и музиканти, с литературни текстове. Любопитен към света създател, който не познава граници в жанровете и техниките. Един от дребното, отдадени в комплицираната техника на енкаустиката, допълват от Съюза.
Иван Савов е роден в Сливен. Завършва Гимназията за приложни изкуства в София. Дълги години работи като основен художник на Русенската опера. Бил е основен художник и режисьор в Пловдивската и в Бургаската опера, режисьор и сценограф в Камерна опера – Благоевград, основен художник на Старозагорската опера. Автор на над 250 сценографски плана за оперни, балетни и трагични спектакли.
От 1991 година стартира да се занимава и с постановка. Оттогава е осъществил 30 оперни заглавия, а негови спектакли са представяни в съвсем всички европейски страни, в Америка и Азия. Носител е на Сребърна лира (1987), Златна лира (2004) и Кристални лири на Съюза на българските музикални и танцови дейци, на Наградата за сценография на СБХ (1982), През 2018 получава званието Почетен жител на Сливен и Националната премия за литература и изкуство „ Добри Чинтулов “ за забележителен принос за духовното развиване на града и в българската просвета.
Творби на Иван Савов са владеене на Национална изложба, галериите в Сливен, Стара Загора, Русе и на многочислени частни сбирки в България, Швейцария, Белгия, Съединени американски щати, Швеция и др.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР