Художник-илюстратор облича българско дете, което развява националния флаг, в синьо-жълт

...
Художник-илюстратор облича българско дете, което развява националния флаг, в синьо-жълт
Коментари Харесай

Авторът на корица Аз съм българче обясни защо е нарисувал дете в синьо-жълт пуловер

Художник-илюстратор " облича " българско дете, което развява националния байрак, в синьо-жълт пуловер за корица на алманах със стихотворения на Иван Вазов. Това се случва в далечната 2006 година Заглавието на сборника е „ Аз съм българче “.

След като едноименното стихотворение стана обект на подправени вести и проруска дезинформация поради погрешни изказвания, че някой желал да го извади от учебниците, и сборникът с картинката с дете в пуловер, чиито цветове съответстват с тези на украинското знаме, " обрасна " с проруски разказ и агитация.

Автор на корицата е художникът Борис Стоилов. По Nova той изясни, че книгата е преиздавана 5 или 6 пъти и никой досега не е повдигал въпроса за цветовете на пуловера на детето, нито е бил упрекван в проукраински настроения. Съвсем явно е, че няма по какъв начин да се прави асоциация с войната, която Русия стартира в Украйна през февруари 2024 година, тъй като рисунката е от 2006 година

Първото издание на сборника на издателство " Хермес " е от 2002 година. Тогава на корицата има знаци, които не към този момент не са съответни – като калпаче на чавдарче, споделя художникът-илюстратор. Затова четири години по-късно той трансформира напълно външния тип на детето от корицата.

" Тогава, евентуално заради ниската ми просвета, не знаех даже какво е знамето на Украйна. Както не зная и какви са флаговете на доста страни в света ", изясни художникът. Всъщност преди 18 години синовете му са имали облекла в синьо и жълто и той е нарисувал на корицата на сборника " Аз съм българче " точно тяхното облекло.

„ Здравият разсъдък споделя, че не може да има нищо общо с войната в Украйна, тъй като е рисувано през 2006 година, “ oбясни Борис Стоилов.

Това е поредна акция с дезинформация в последните седмици, която визира стихотворението на Иван Вазов " Аз съм българче ". Наложи се е даже Министерският съвет да опровергава подправена вест, че се приготвя унищожаване на стихотворението от учебниците. Подобна дезинформация се появи и във връзка с паметника на връх Шипка, откакто водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов разгласи по какъв начин управляващите желали да бутнат монумента.

И тази вест се наложи да бъде публично опровергана от Министерския съвет и локалните управляващи. Истината е, че никой няма да бута Паметника на свободата, а той ще бъде ремонтиран и укрепен и за това има план.

Специалистът по обработка на данни и учител Никола Тулечки изясни пред „ Свободна Европа “, че постоянно, когато става въпрос за национални знаци и деца, тематиката " има мощен капацитет, върху който могат да се вършат дезинформационни акции ".

Художникът зад корицата на книгата, която провокира дискусия в обществените мрежи, разяснява, че не знае дали има акция или не, само че съгласно него " има по-страшна заплаха от това – пандемия от недоразумение и завист и ненавист, която не е предизвикана в цялото ни общество ".

" Това, което претърпях през вчерашния ден, всичко, което получих в обществените мрежи, не поисквам на никого да го чете. Отрази се и на фамилията ми, и на приятелите ми, които помислиха, че към този момент съм си отпътувал ”, добави художникът.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР