Художничката Надежда Кутева е тазгодишният носител на националната награда за

...
Художничката Надежда Кутева е тазгодишният носител на националната награда за
Коментари Харесай

Надежда Кутева получава наградата за живопис „Захарий Зограф“

Художничката Надежда Кутева е тазгодишният притежател на националната премия за живопис „ Захарий Зограф “. Тя ще бъде връчена за 39-и път на 7 октомври в художествената изложба „ Проф. Васил Захариев ” – Самоков. Датата е определена неслучайно: церемонията е в навечерието на рождението на основоположника на българската световна живопис Захарий Зограф 8 октомври.

По традиция ще бъде показана галерия с произведения на отличения създател, като според статута на наградата една от картините остава във фонда на Историческия музей. Благодарение на него Музеят в Самоков към този момент разполага с близо 40 картини на едни от най-известните български художници: Светлин Русев, Дечко Узунов, Станислав Памукчиев, Георги Божилов-Слона, Румен Скорчев, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел и доста още.

Жури с ръководител проф. Аксиния Джурова дефинира тазгодишния лауреат на най-престижната премия в региона на живописта. Номинациите бяха три: Надежда Кутева, Богдан Александров, Димитър Петров. След полемика единомислещо бе определена Надежда Кутева. Последната й галерия „ Небесни облици ”, поради която получава и номинацията, е показана в Стара Загора и София.

Българската художничка – щерка на огромния композитор и фолклорист Филип Кутев, е печелила интернационалните и наши награди. През 2006 година са й връчени документ и златна премия за високопрестижен специалист на Европейския конвент на специалистите, а през 2010-а получава и премията „ Пазител на традициите “ в категорията художници на Асоциацията за развиване на изкуствата и занаятите в България. Националната художествена изложба и частни сбирки както у нас, по този начин и в Германия Франция, Англия, Холандия, Съединени американски щати и в други страни, имат нейни картини. Модерният взор към традицията и духовността в изкуството й направи номинацията безапелационна. Проф. Аксиния Джурова е на мнение, че творчеството на Надежда Кутева е съвременен еквивалент на православието, обвързван с културното и духовното нас-ледство на Балканите.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР