РОЗО, Доминика (AP) — Учените, изучаващи кашалотите, които живеят около

...
РОЗО, Доминика (AP) — Учените, изучаващи кашалотите, които живеят около
Коментари Харесай

Учените изучават основните градивни елементи на езика на кашалота след години на усилия

РОЗО, Доминика (AP) — Учените, учещи кашалотите, които живеят към карибския остров Доминика, описаха за първи път главните детайли за това по какъв начин може би си приказват между тях, в опит, който един ден би могъл да помогне за по-добрата им отбрана.

Подобно на доста китове и делфини, кашалотите са извънредно обществени бозайници и поддържат връзка, като изстискват въздух през дихателните си системи, с цел да издават поредици от бързи щракания, които могат да звучат като извънредно мощен цип под вода. Щракванията също се употребяват като форма на ехолокация, с цел да им оказват помощ да проследят плячката си.

Учените се пробват от десетилетия да схванат какво могат да значат тези кликвания, само че единствено с най-малък прогрес. Въпреки че към момента не знаят, те в този момент считат, че има набори от щраквания, които считат, че съставляват „ фонетична писменост “, която китовете могат да употребяват, с цел да изградят доста грубия еквивалент на това, което хората считат за думи и изречения.

„ Сега започваме да н...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР