Хронична престъпна, икономическа и политическа криза доведе до хуманитарна катастрофа

...
Хронична престъпна, икономическа и политическа криза доведе до хуманитарна катастрофа
Коментари Харесай

Хаити е на ръба на хуманитарна катастрофа

Хронична незаконна, икономическа и политическа рецесия докара до филантропична злополука в Хаити. Това съобщи пратеникът на Организация на обединените нации в страната, представен от Би Би Си.

Седмици на принуждение и офанзиви против хранилища за хранителна помощ раздрусаха продоволствената сигурност на нацията, сподели Хелън Ла Лайм по време на изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

В знак на митинг против тежката обстановка предприятията са затворени и транспортните услуги не работят. Хиляди приканват за оставката на премиера Ариел Хенри.

Гражданските безредици на острова ескалираха, откакто той разгласи завършек на държавните дотации за гориво на 11 септември, което докара до внезапно повишаване на цените на бензина и дизела. Оттогава митингите и грабежите се ускориха.

Ла Лайм сподели пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че около 2000 тона хранителна помощ, оценени на близо 5 милиона $ са били изгубени след многократни офанзиви против локални хранилища на Продоволствената стратегия на Организация на обединените нации. Това групово би подкрепило до 200 000 от най-уязвимите хаитяни през идващия месец, добави тя.

Изпълнителният шеф на Световната продоволствена стратегия (WFP) Валери Гуарниери уточни, че обстановката в Хаити за жалост доближи нови равнища на обезсърчение. Инфлацията се увеличи до най-високото си равнище от десетилетие и 40% от страната разчита на хранителна помощ, с цел да оцелее, добави тя.

Гуарниери добави, че чака продоволствената сигурност да се утежни още повече тази година, като 1,3 милиона души ще бъдат в изключително състояние заради рецесията.

Престъпните групи са в центъра на проблемите на Хаити, а хроничното принуждение докара до гибелта на стотици и хиляди разселени.

Степента на гангстерско принуждение, която към този момент беше скочила след убийството на президента Жовенел Моис от наемници преди година, доближи шокиращи нови равнища след експлоадирането на война сред враждуващи групировки.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР