Христос Воскресе! Воистина Воскресе! - с тези думи хората се

...
Христос Воскресе! Воистина Воскресе! - с тези думи хората се
Коментари Харесай

Пасхални акценти, или Възкресение Христово по света

" Христос Воскресе! Воистина Воскресе! " - с тези думи хората се поздравяват единствено един път годишно в продължение на повече от две хилядолетия. Великден е измежду най-важните дати за християните по света, тъй като символизира успеха на живота над гибелта, светлината над тъмнината, истината над заблудата...

Честванията във връзка Възкресение Христово имат характерни многовековни обичаи в разнообразни страни по света.

Великден в Италия е извънредно известен и обичан както от децата, по този начин и от възрастните. На основния площад в Рим се събират хиляди вярващи, с цел да чуят поздрава на Папата. А преди време е било признато благодарение на факли да се разнася свещеният огън, разпален в храма. Днес на Ботуша се залага най-много на фамилната закуска, която безусловно включва варени яйца, пушен салам и несладък козунак или пък касатиело - неаполитански солен специалитет, приготвян единствено за Възкресение Христово.

Във Франция за Великден, само че точно в неделя, напряко посред огромни площади се прави голям омлет. За задачата се употребяват приблизително 4500 яйца няколкостотин кг месо или шунка. Също по този начин във всички магазини, супермаркети и даже на централни улици се продават милиони шоколадови фигурки на зайци, пилета, яйца и други талисмани, отдадени на светлата дата. Когато поданици на сантименталната страна чуят звън на камбаните, безусловно се прегръщат и целуват.

Възкресение Христово е най-важната религиозна дата във Англия. На Острова съществува традицията да се разменят яйца, само че не същински, а специфични - сладки, от марципан или какао, с карамелен заряд. В кралството се съблюдава и обичаят хората на Великден да си обличат нови облекла като знак на пробуждането на природата и знак за началото на по-добър стадий от живота.

В Полша чудото на Христовото Възкресение се уважава два дни. Неделното утро стартира с тържествена великденска литургия в храма, след това всички сядат на празнична софра, започваща с молитва. Традицията повелява на масата да се съберат всички генерации на фамилията. Сервират се яйца, осветлен козунак, хрян, месо и салам. На идващия ден, именуван " Мокрият понеделник ", поляците обилно се поливат с вода. Торбички и " бомбички ", цялостни с живителна влага, падат от прозорци и балкони върху улици и минаващи по тях хора, " взривяват " се в метрото, обливайки пасажерите от глава до пети. Но никой не се оплаква, в противен случай, всички са удовлетворени. Смята се, че да се намокриш на Великден предвещава здраве, шанс и благополучие.

Почти две седмици не престават честванията по случай Възкресение Христово в Мексико. В петъчния ден от Страстната седмица стартират шествия, пресъздаващи последните часове от живота на Иисус. Улиците се украсяват с пъстри хартиени гирлянди. Хората танцуват, небето се изпълва с фойерверки. А в събота на всички места се появяват стилизирани фигурки на Иуда от папие маше, към които са закачени петарди и фишеци. Към края на деня всичко се взривява. Добре е да се знае, че към тази божествена дата жителите на страната се приготвят доста съществено и отдалеко: постят и се самоизтезават с разнородни мъчения и послушания. Мексиканците имат вяра, че тези, които изпитат върху себе си тъгите Христови по пътя към Голгота, ще станат по-добри, по-чувствителни към бедите на другите и с помощта на осъзнатия катарзис - даже по-щастливи. Самият Великден в страната е огрян от светла наслада и тихи фамилни събирания.

Въпреки необятно публикуваното мнение, основният знак на празника в Австралия не е заек, а билби, както назовават елементарния торбест бандикут. С изображения на симпатичния дългоух бозайник се украсяват всички сувенири, свързани с Възкресение Христово. Що се отнася до обичайните гощавки, би трябвало да се означи, че великденската софра на континента не минава без пържено агнешко или пилешко, а за десерт постоянно се сервира торта от целувки, украсена с плодове. Възкресение Христово се празнува не в домовете, а измежду природата, защото локалните имат вяра, че на този ярък ден въздухът се пречиства, а изворите се снабдяват със свойствата на света вода. Освен това всяка година точно за Великден се провежда фестивал на огромните летящи балони, направени с формата на писано яйце.

Тъй като е многонационална страна, обитаема от вярващи, почитащи разнообразни религии, Америка не съблюдава някакви строго избрани традиции, с които се посреща Възкресение Христово. Единствената присъща специфичност, считана за обща за жителите на Съединени американски щати, е фамилното събиране на огромна маса в неделния ден на празника. Сервират се картофи, шунка с ананас и плодови салати. Доста известна е и великденската игра, по време на която се търкалят яйца по наклонени поляни. Децата се състезават кой ще го направи, без да стопира, по-бързо и по-надалеч. Най-голямата сходна конкуренция се провежда на моравата пред Белия дом във Вашингтон, в която се включват стотици малчугани, пристигнали със специфични кошници, претъпкани от блестящо боядисани яйца.

За същинския смисъл

Многообразните обичаи и честванията на Великден по света неизбежно провокират въпроса - замислял ли се е някой за същинското предсказание на Великден, именуван още Пасха (означаващ " прекосяване " на староеврейски).

Възкресение Христово не е просто огромен църковен празник. А е знак на изкупителната жертва на Иисус Христос за греховете на човечеството. Бил е разпънат и се е възнесъл от мъртвите, с цел да не реализира съдът Божи всеки от нас. Трябва да приемем страданията на Христос като знак, че той е нашият същински Спасител, даващ вяра за по-добър живот.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР