Христо Явашев, световноизвестният художник и авангардист от български произход, прочут

...
Христо Явашев, световноизвестният художник и авангардист от български произход, прочут
Коментари Харесай

В памет на Христо Явашев - Кристо

Христо Явашев, световноизвестният художник и авангардист от български генезис, фамозен с артистичния си псевдоним Кристо, умря на 84 години в Ню Йорк, оповестиха през вчерашния ден, 31 май, сътрудниците му в обществените мрежи.

Никой актуален създател от български генезис не е реализирал известността и креативното въздействие, с каквито може да се похвали Христо Явашев. За Кристо споделят, че трансформира околната среда в пространство, в което сякаш записва своите мисли.

За триумфите му безспорно способства и партньорството му в живота и в изкуството с починалата Жан-Клод Денат дьо Гилбон. Произведенията на Кристо и Жан-Клод постоянно са прекрачвали обичайните граници в живописта, скулптурата и архитектурата.

Желанието и на Кристо, и на брачната половинка му Жан-Клод постоянно е било плановете им, които са в процеса на развиване, да бъдат приключени и след гибелта им. Затова и съгласно волята на Кристо планът " Опакованата Триумфална арка " в Париж е плануван за 18 септември - 3 октомври 2021 година

View this post on Instagram
A post shared by Christo and Jeanne-Claude (@christojeanneclaude) on Apr 30, 2020 at 4:06am PDT

Ние ще запомним Христо Явашев с отличителния му жанр, с тези неподражаеми арт съоръжения, тъй като в тях се съдържат простите и в същото време безконечни неща - независимост, обич и хубост.

А най-добре можем да почетем паметта му, като подберем някои от най-впечатляващите му произведения, въпреки да не е по никакъв начин лесна задача, тъй като всички до една са забележителни.

" Обградени острови " в залив Бискейн, Маями

View this post on Instagram
A post shared by Christo and Jeanne-Claude (@christojeanneclaude) on Sep 28, 2018 at 8:30am PDT

През 1983 година, Кристо и Жан-Клод основават инсталацията " Обградени острови " - произведение на изкуството, което акцентира другите естествени детайли и методите, по които хората от Маями живеят - сред земята и водата.

Инсталацията " Обградени острови " в залива Бискейн във Флорида е приключена на 7 май и включва 11 острова. Всички те са обградени с розова полипропиленова материя (603 870 кв.м.), която се разстила на 61 метра във вътрешността към залива.

View this post on Instagram
A post shared by Eva Kovalchuk (@eva_kovalchuk_offical) on Sep 7, 2019 at 3:10am PDT

В продължение на две седмици хората имат опция да видят и даже да се приближат до " Обградените острови ", разпростиращи се на повърхност от над 11.3 км.

" Опакованият Пон Ньоф " в Париж

На 22 септември 1985 година завършва пакетирането на 400-годишния дълъг 232 метра мост Пон Ньоф в Париж. Група от 300 професионални служащи обгръща моста с 40.876 кв. метра копринени полиамидни тъкани в златист цвят. Тъканта е арестувана от 13 км на въжета и 12.1 тона на стоманени вериги.

View this post on Instagram
A post shared by Christo and Jeanne-Claude (@christojeanneclaude) on Sep 22, 2019 at 10:43am PDT

Никой различен мост в Париж не предлага такава образни решения. Опаковането на Пон Ньоф дава нови скулптурни измерения и в продължение на 14 дни се трансформира в неповторимо произведение на изкуството.

Всички разноски за пакетирането на Пон Ньоф са поети от художниците, които както и в другите си планове, не одобряват спонсорство от никакъв тип.

" Чaдъритe ", Япoния-CAЩ

Прeз 1991 година 1880 рaбoтници ce зaeмaт eднoврeмeннo c oтвaрянeтo нa oбщo 3100 чaдърa в Ибaрaки и Кaлифoрния. Тoвa япoнcкo-aмeрикaнcкo прoизвeдeниe oтрaзявa приликитe и рaзликитe в нaчинa нa живoт нa двeтe държaви. C дeтaйлитe нa " Чaдъритe " ce зaeмaт 11 рaзлични кoмпaнии в Япoния, CAЩ, Гeрмaния и Кaнaда.

И макар че плановете на Кристо и Жан-Клод стават все по-мащабни, те става и все по-опасни. При слагането на един от големите чадъри, умира служащ. Оттогава Кристо наема единствено професионални катерачи и инженери.

" Опакованият Райхстаг ", Берлин

View this post on Instagram
A post shared by Christo and Jeanne-Claude (@christojeanneclaude) on Aug 27, 2017 at 4:37am PDT

Понякога са нужни десетилетия за превръщането на дадена концепция в приключена творба. Например за пакетирането на Райхстага в Берлин са били нужни 23 години работа и 100 хиляди квадратни метра сребрист плат, завързан със сини въжета. Арт планът от юни 1995 година притегля пет милиона души - рекорден брой гости на културно събитие за толкоз малко време.

View this post on Instagram
A post shared by Gloria Biglione (@gloria.biglione) on Jun 1, 2020 at 1:41am PDT

Основната мотивация на Кристо да опакова огромната постройка е, че той е бил емигрант повече от 17 години, откакто напуща България. Тогава се поражда голямото предпочитание да направи план, повлиян от източно-западните връзки по време на Студената война. Разбира се, концепцията не се приема добре от тогавашните политически водачи. Стига даже до гласоподаване в Парламента, само че в последна сметка планът му е утвърден.

" Плaвaщи кeйoвe " на eзeрo Изeo, Итaлия

През юни 2016 година над 1.2 милиона души имаха опцията да вървят по вода - в Северна Италия. " Плаващи кейове " бе първият огромен план на Кристо след гибелта на неговата брачна половинка през 2009 година, зaмиcлeн oт двaмaтa още през 1970 година Инcтaлaциятa прeдcтaвлявa плaвaщa пътeкa c дължинa 3 км и ширинa 16 м, cвързвaщa брeгa при Cулцaнo c ocтрoвитe Мoнтe Изoлa и Caн Пaoлo.

View this post on Instagram
A post shared by Christo and Jeanne-Claude (@christojeanneclaude) on Jun 18, 2017 at 2:35am PDT

Изгрaдeнa е от oкoлo 220 хиляди пoлиeтилeнoви кубoвe c виcoкa плътнocт, кoитo ca cглoбeни кaтo мoзaйкa. Тe ca пoкрити cъc 100 хиляди кв. метра жълтo-oрaнжeв плaт.
 Как Кристо откри
Как Кристо откри " Мастаба " в Лондон

Първата огромна творба навън на Кристо във Великобритания
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР