Христо Явашев - Кристо, отдавна е извън всякаква локалност и

...
Христо Явашев - Кристо, отдавна е извън всякаква локалност и
Коментари Харесай

По Плаващите кейове на Кристо

Христо Явашев - Кристо, от дълго време е отвън всякаква локалност и граници. Той е международен актьор, космополит и даже не е толкоз значимо, че е българин. Важно е, че към момента в нашия комерсиализиран и профанизиран свят има място за изкуство като неговото. Красиво, завладяващо, на тънката линия сред мащаб, обръщение и хармония.

Малко след 81-вия си рожден ден (13 юни 1935 година, роден в Габрово) той открива последната си апаратура.

Проектът " Плаващите кейове " свързва градчето Сулцано, на брега на северноиталианското езеро Изео, с огромния остров в него - Монте Изола. До острова от 18 юни до 3 юли ще може да стигне посредством плаващи пътеки, които са налични до всички гости и по които те ще могат умерено да се разхождат.

“Артистичната заблуда е да може да се върви като по вода. ”







Плаващите кейове са с обща дължина от 3 километра. Те водят непосредствено от Сулцано до Монте Изола, след това минават около крайбрежието на Монте Изола и стигат до островчето Сан Паоло. То към този момент е частна благосъстоятелност и може да се види единствено извън.







Кейовете са необятни 16 метра и високи към 35 сантиметра. Те са формирани от 220 000 полиетиленови кубове с висока компактност, съединени като мозайка един към различен. На финалната част от инсталирането им върху тях са положени превъзходно оранжеви 100 000 кв. м. плат. С този плат, с изключение на платформите, са обгърнати и 1,5 км от пешеходните улици в Сулцано и в град Пескиера Маргальо на остров Монте Изола.







В чест на събитието, което е към този момент известно в целия свят, се пускат изключителни влакове, всички места за нощувка в близост са от дълго време резервирани. Според кмета на Сулцано в региона се чака да дойдат межди 800 000 и 1 000 000 души. Наред с известните персони от света на изкуството, шоу бизнеса и политиката, " Плаващите кейове " са налични за всички елементарни хора.

“Защото изкуството не трябва, не е редно да е елитарна привилегия, то е средство за връзка, за изключително прекарване на хубостта, то е за всички, които го одобряват. ”

Защото даже единствено на фотография, на схема, единствено по думите на скромния Кристо - то като че ли е по-голямо от нас, по-голямо от самия живот.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР