Християндемократическият съюз в Германия е пред лидерска криза. Настоящият председател

...
Християндемократическият съюз в Германия е пред лидерска криза. Настоящият председател
Коментари Харесай

ХДС пред криза, Мини-Меркел не иска да е канцлер

Християндемократическият съюз в Германия е пред лидерска рецесия. Настоящият ръководител Анегрет Крамп-Каренбауер, която застана отпред на паритята след Ангела Меркел, е декларирала, че няма да се кандидатира за канцлер на идните избори, оповестява Франс прес, представена от Фокус.
Каренбауер, която стана известна с прозвището Мини-Меркел, се смяташе за претендент за канцлерския пост след отдръпването на сегашния водач след приключването на мандата й. Сега обаче е декларирала на незабавна среща на ХДС, дясноцентристката партия има „ нерешени връзки “ с дясно популистката партия „ Алтернатива за Германия “ (АзГ) и крайната „ Левица “.
Това се случва след изборния неуспех в провинция Тюрингия, където районните представители на ХДС не се съобразиха с федералното управление и гласоподаваха дружно с представителите на АзГ за детрониране на провинциалния министър председател от „ Левицата “.
Каренбауер счита до лятото да провежда развой за намиране на претендент за канцлер, като също така ще приготви партията за бъдещето и ще се откаже от водачеството, твърди източник на Франс прес. Пак съгласно организацията, Меркел е желаеха от Каренбауер да остане министър на защитата.
Следващите национални избори в Германия би трябвало да се проведат до есента на идната година, въпреки че досегашната нестабилна коалиция сред ХДС, неговите баварски съдружници от Християнсоциалния съюз (ХСС) и лявоцентристките социалдемократи (ГСДП – Германска социалдемократическа партия) може да не оцелее до тогава.
ХДС е в ужас след събитията в Тюрингия, където бе разрушено политическото табу в Германия - главните партии в никакъв случай да не влизат в съдействие с АзГ.
Меркел назова вота в Тюрингия „ непростителен “ и сподели, че резултатът „ би трябвало да бъде изменен “.
Веднага след него Каренбауер дойде в Тюрингия, с цел да се опита да убеди локалните депутати от ХДС да поддържат нови избори, само че няколко часа по-късно тя си потегли от провинцията без да реализира нищо, което в допълнение сложи под въпрос нейния рушащ се престиж.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР