Храните се с каквото ви се яде, движите се малко

...
Храните се с каквото ви се яде, движите се малко
Коментари Харесай

6 причини за рязко отслабване

Храните се с каквото ви се яде, движите се малко и все пак прогресивно слабеете. Добре ли е да топите килограми без никакви старания? Невинаги, тъй като внезапното намаляване може да е сигнал за съществено заболяване, припомнят лекарите. Ето някои от вероятните аргументи.
Колебанията в тежестта с 1-2 кг са естествени, само че в случай че сте изгубили повече от 5% от досегашните си килограми без никаква смяна в метода си на хранене и живот, е належащо да се консултирате с доктор. Човек отслабва, когато организмът му изпитва дефицит на хранителни субстанции за естественото си действие и изпраща сигнал на мастните тъкани, че би трябвало да му провиснал от запасите си. В отговор на зова за помощ мастните кафези стартират да се разграждат и да го зареждат с нужната сила. Защо обаче тялото ни може да страда от „ гладуване “ и да слабее, когато си хапваме до насита?
 
1. ДЕПРЕСИЯ
Това положение на душeвността е измежду най-разпространените аргументи за внезапно намаляване. При хората, които страдат от меланхолия, се нарушават вкусовите усещания – всяка храна им се коства неприятна и губят от ден на ден апетита си. Неврозите и депресията постоянно са съпроводени с изостряне на заболяванията на стомашно-чревния тракт.

Ако наред със загубата на тегло забележите, че сте все в неприятно въодушевление, изпитвате непрекъсната незаинтересованост и мощна тревога, обърнете се към психотерапевт. Точната диагноза и подобаващото лекуване могат да бъдат сложени единствено от експерт.

 
2. ХОРМОНАЛНИ НАРУШЕНИЯ
Хормоните на щитовидната, надбъбречната, задстомашната жлеза и хипофизата дават отговор за обмяната на веществата в организма, по тази причина нарушаванията в работата на тези ендокринни органи се отразяват незабавно на тежестта. Болните от хипертиреоидизъм (повишена функционалност на щитовидната жлеза) и захарен диабет вид 1 отслабват, без значение от покачвания си вкус. Тези болести се съпровождат и със сухота на кожата, учестен пулс, смяна в настроението и обща уязвимост.

Задължително посетете експерт по ендокринни болести. Той ще ви назначи проучване на хормоните на щитовидната жлеза (тиреотропин, Т3 и Т4), на кръвта и на равнището на кръвната захар. След разбор на резултатите ще дефинира диагнозата и ще назначи лекуване. 

 
3. ЗАБОЛЯВАНИЯ НА СТОМАШНО-ЧРЕВНИЯ ТРАКТ
В листата на обвинените заболявания от този вид са ентероколит, атрофичен гастрит и целиакия (глутенова ентеропатия). Те водят до недоразвитост на слизестите тъкани (лигавицата) на стомаха и червата, вследствие на която се нарушава абсорбцията на питателните субстанции и това води до загуба на тегло. Симптомите могат да бъдат разнородни: болки, издут стомах, тежест в стомаха, диария или запек. Недостигът на витамини и микроелементи заради неприятното асимилиране на потребните субстанции от храната може да се прояви   и като анемия, суха кожа, чупливи нокти, кървящи венци.

Обърнете се към гастроентеролог. Преди всичко експертът ще назначи гастроскопия и лабораторен разбор на изпражненията, с цел да посочи диагнозата и съответното лекуване.

 

4. БОЛЕСТИ НА ЗАДСТОМАШНАТА ЖЛЕЗА И ЖЛЪЧНИЯ МЕХУР
Намаляване на тежестта се следи при продължителен панкреатит (възпаление на панкреаса) и продължителен холецистит (възпаление на жлъчния мехур). Тези болести нарушават естествените храносмилателни процеси и организмът губи способността си да усвоява някои нутриенти (хранителни вещества). Болните усещат дискомфорт след хранене, появява се гадене, диария, а при холецистит – болки в дясното подребрие. Изпражненията трансформират консистенцията си и получават лоен искра.

Консултирайте се с гастроентеролог. Необходимо е да се направи ултразвуково проучване на органите в коремната празнина и лабораторен разбор на изпражненията. Хранете се постоянно на дребни порции, изключете от менюто си мазните и пикантни ястия.

 
5. ИНФЕКЦИОЗНИ И ПАРАЗИТНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Инфекциите хепатит С и СПИН могат да се развиват дълго време без никакви признаци. Често необяснимата загуба на тегло (без смяна в хранителния режим или метода на живот) може да се окаже първият сигнал за болестта. Причина за отслабването може да е и съществуването на туберкулоза. Болните губят вкус, организмът хаби доста сила в битката с причинителя на инфекцията. Класически признаци за туберкулоза на белите дробове наред със загубата на тегло са продължителна мокра кашлица (с обособяване на секрет и храчене), нараснала температура над 37 градуса, обща уязвимост и нощни изпотявания. Рязко намаляване се следи и при насърчаване на паразитни болести. Заразеният страда от гадене, отичане на корема, нарушавания в изхождането по огромна потребност, промени в изпражненията, както и обриви по кожата и нараснала температура.

Потърсете здравна помощ – първо се обърнете към персоналния си доктор, а той ще ви насочи към експерт по инфекциозни и паразитни заболявания. В взаимозависимост от признаците ще ви назначат проучвания като образна диагностика, лабораторен разбор на изпражненията, цялостна кръвна картина и други.

 
6. ОНКОЛОГИЧНИ И КРЪВНИ БОЛЕСТИ
Раковите болести постоянно се съпровождат от внезапно намаляване. Болните губят вкус, нарушават се вкусовите им усещания. Дори при пълноценно хранене се следи загуба на тегло заради неправилната обмяна на веществата. Често пациенти със скоро сложена злокачествена диагноза изпадат в меланхолия – положение, което също е причина за понижаване на телесната маса. Химиотерапията, провеждана при онкологични заболявания, е другият фактор за размразяване на килограми. При злокачествените болесттите на кръвта – лимфом, лимфогрануломатоза (болест на Ходжкин), отслабването е главен признак. Друг присъщ симптом е безболезнено нарастване на лимфните възли в региона на врата, подмишниците и слабините. При левкоза (патологично разгръщане на кръвотворната тъкан) също се губи тегло.

Необходимо е да посетите лекаря си, който ще ви насочи към онколог или хематолог. Прави се биохимичен разбор на кръвта, рентген, компютърна томография на гръдния панер и коремната празнина при диагностициране за лимфом и други характерни проучвания като пункция на тазовите кости при съмнение за левкоза да вземем за пример.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР