Хранилището за отпадъчни води на ТЕЦ "Република" в Перник, което

...
Хранилището за отпадъчни води на ТЕЦ "Република" в Перник, което
Коментари Харесай

Пернишкият ТЕЦ работи незаконно от 2016 г.

Хранилището за отпадъчни води на Топлоелектрическа централа "Република " в Перник, което поради скъсана дига наложи евакуация на част от квартал на града, е трябвало да излезе дефинитивно от работа през 2016 година, съобщи в Сутрешния блок на Българска национална телевизия министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Той посочи, че в Министерския съвет от предишния четвъртък не могат да вземат решение - това градеж ли е, или не. "Това е цех, който с тръби изхвърля там шлам. По всички наредби, най-много №9, това е хидротехническо оборудване. Само че то е трябвало да излезе 2016 година дефинитивно от работа. И Министерството на енергетиката от този момент не го ревизира и не го управлява, тъй като смята, че това оборудване не би трябвало да работи, само че то си продължава да работи ", сподели министърът.

Той заяви, че е изпратил Басейнова дирекция, която е намерила още две места с инфилтрации. "Онзи ден потече от най-безопасната страна макар че влезе в хората ", добави той.

"Строителен обект. Рекултивация. Това е истината. Това би трябвало да се довърши, да се завърши, да се залеси, с цел да не праши на хората въздуха и те да се усещат добре. Ако не е хидротехническо оборудване, макар че е работило до през вчерашния ден, то не може да продължава да работи като хидротехническо. Ако това е градеж и е изработен първи и втори стадий, какво става с третия стадий. Има проблеми с котите, има проблем и с заплахата, че може да наводни. Няма кой да подпише да работи този обект повече. Няма подобен вманиачен човек в България ", изясни екоминистърът.

Димитров сподели още, че през днешния ден ще има среща с кмета на Перник и основния проектант на града, и ще ги попита какъв брой плана има импортирани при тях и какъв брой са забавили те.

Според него язовир "Студена " не би трябвало да се източва с тези темпове, с които се източва в този момент. От София идва задоволително вода, за какво би трябвало да се точи язовирът? - попита Димитров. И означи, че в случай че точат по-малко, водата ще им стигне.

Министърът сподели, че и в други градове от страната има проблеми: "Премиерът Борисов е заречен да помогне на Шуменска област да докара система "Дунав ". Язовирът Тича, който сега зарежда три града - Велики Преслав, Търговище и Шумен, може да стигне за 2 години. Ние би трябвало да създадем всичко допустимо, да стигне за 3. Той се източва 3 години. Такова е - безводие е, няма отговорни преди мене, че язовирът понижава. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР