Храни като мазна риба, пилешки гърди, картофи, цвекло и пуйка,

...
Храни като мазна риба, пилешки гърди, картофи, цвекло и пуйка,
Коментари Харесай

Пуешкото месо и цвеклото са сред храните, които повишават нивата на добрия холестерол

Храни като мазна риба, пилешки гърди, картофи, цвекло и пуйка, част от които участват на празничната софра, покачват равнищата на " положителния холестерол " в кръвта, написа на уеб страницата си Лондонската здравна лаборатория. 

Авторите на обявата припомнят, че така наречен " добър холестерол " се придвижва в кръвта от липопротеините с висока компактност (HDL). Те транспортират неизползвания от организма холестерол в черния дроб, където той се преработва до жлъчни киселини. 

" Лошият холестерол " се придвижва от липопротеините с ниска компактност (LDL), които могат да образуват атеросклеротични плаки, стесняващи лумена на кръвоносните съдове. Това усилва риска от сърдечносъдови болести, написа Българска телеграфна агенция. Специалистите изясняват, че мазната риба, пилешките гърди и пуешкото месо, които са богати на ниацин, прочут и като витамин B3, могат да покачат равнищата на HDL в кръвта.

Според специалистите потребни са и храните с високо наличие на антиоксиданти - субстанции, които защищават клетките от увреждане от окисление. Сред тях са цвекло, алено и бяло зеле, спанак.

Друга здравословна храна, която оказва помощ за възстановяване на липидния профил в кръвта, са печените картофи. Те са богати на антиоксиданти и витамини В и С, които са от значително значение за естественото действие на организма. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР