Храни и напитки с по-лошо качество и на по-висока цена

...
Храни и напитки с по-лошо качество и на по-висока цена
Коментари Харесай

Детско сокче 147% по-скъпо у нас, отколкото в Берлин

Храни и питиета с по-лошо качество и на по-висока цена се продават у нас в съпоставяне със Западна Европа. Това заключи омбудсманът Мая Манолова по време на полемика, отдадена на разликите в качеството на храните в страните от Западна и Източна Европа. Сериозно отклоняване се следи при детските храни и питиета в едни и същи марки, които на двата пазара са с друго качество, заяви dariknews.net.

Това важи за детски шоколади, плодови и газирани питиета, в които доста от съставките са сменени с такива с по-лошо качество. По време на полемиката беше подписана декларация, с която ще желаяме от Европейския съюз единни стандарти на храните в Западна и Източна Европа.

" Двойният стандарт в качеството на храните от Европейския съюз е освен дискриминация, а и засегнатост за българските жители и подкопава концепцията на Европейски Съюз ", сподели омбудсманът Мая Манолова. Тя добави, че е нужна смяна в европейското законодателство.

" Ние направихме лично изследване благодарение на български майки, които живеят в Берлин и във Виена, а и такива в София, като сравнихме някои детски артикули - бебешки пюрета, бебешки сокове. Оказа се, че съставките и качеството на някои от тези артикули са по-лоши във разновидностите им, които се оферират в София. Някои десерти са с по-малко мляко, по-малко шоколад, с повече рапично олио, а в това време цената е забележителна по-висока на тези артикули в София. Например един детски сок е 147 % по-скъп в същата комерсиална верига в София от тази в Берлин ", заключи Манолова.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР