Храна, цигари и алкохол, гориво, билети за концерт и театър.

...
Храна, цигари и алкохол, гориво, билети за концерт и театър.
Коментари Харесай

Плащаме с кредитни карти за храна, цигари и гориво

Храна, цигари и алкохол, гориво, билети за концерт и спектакъл. Това са главните артикули, които купуваме с кредитна карта, по данни на БНП Париба персонални финанси. Изследването е основано на статистическите данни от повече от 88 300 преводи месечно, направени с дейните кредитни карти, издадени от банката и обгръща интервала януари-юни 2020 година

Според данните, най-често българите са употребявали кредитните си карти в хранителни магазини и профилирани магазини за алкохол и цигари /41,5% от трансакциите/. На втора позиция е покупката на артикули и услуги за развлечение като билети за спектакъл или кино, увеселителни паркове, игри и други /12,7%/. Трето място държат профилираните магазини – за дрехи, козметика, артикули „ Направи си самичък “, бяла и черна техника, ИТ артикули /10,7% /. Четвъртата най-честа причина за потребление на кредитни карти е в бензиностанции /7,6%/.

Данните демонстрират също, че 70% от заплащанията са били на ПОС терминал, като междинната сума е 47 лева, а 23% - изтегляне на пари в брой от банкомат /145 лева средно/. 5,7% от преводите са били направени за покупка на артикули на погашение. 1,2% са се възползвали от нововъведението за трансфер на пари от кредитната карта към банкова сметка. Най-високата междинна стойност на преводите е била регистрирана точно при тази услуга – 707 лв..

В България онлайн извършването на покупки става все по-популярно. Това се потвърждава от обстоятелството, че в интервала януари-юни 2020 година делът на онлайн преводите с кредитни карти е 34%. За съпоставяне, през втората половина на 2019 година, той беше 29%. Средната стойност на онлайн заплащанията е 56 лв., което е по-високо спрямо предходното полугодие, когато беше 49 лв..

Статистиката на БНП Париба Лични Финанси демонстрира, че 54% от потребителите на кредитни карти, издадени от банката, са на възраст 31-50 години. Съотношението мъже-жени е съвсем равно – 51,3 към 48,7%. Най-често кредитни карти се употребяват в София – 23,7% от преводите, Варна – 5,6% и Пловдив – 5,2%.

В чужбина главното прилагане е в Европа, а топ 5 на страните са Германия, Англия, Франция, Турция и Гърция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР