Храмов празник днес отбелязва руската църква Покров на Пресвета Богородица“

...
Храмов празник днес отбелязва руската църква Покров на Пресвета Богородица“
Коментари Харесай

Храмов празник на руската църква „Покров на Пресвета Богородица“ в Айдемир

Храмов празник през днешния ден отбелязва съветската черква „ Покров на Пресвета Богородица “ в квартал " Татарица " на силистренското село Айдемир.

Вечерня и тържествена света литургия са част от ритуала, съпътстващ честванията в селото.

Църквата " Покров на Пресвета Богородица " е строена през 1750 година и няма аналог в страната. Това е единственият у нас православен старообряден съветски храм с 270-годишна история.

Камбаната, иконите, свещниците и богослужебните книги са от световноизвестната Киевско-Печорска лавра в Украйна. В Татарица живеят потомци на донски казаци от Русия, избягали от промените на император Петър Велики преди повече от 300 години.

За с. Татарица пишат Садък Паша (Чайковски) през 1842 година и Константин Иречек – през 1881 година

По остаряла традиция старообрядците дават на този ден и пиршество, което е вариация на познатия ни празничен курбан. А след тържествения обяд, провеждащ се в двора на черквата, празникът се придвижва в фамилията, в очакване на Димитровден, Коледа и Нова година.

Смята се, че на този ден, именуван още „ Проводи ”, „ се изпровождат ” топлите дни и всички стартират да се готвят за зимата. Реколтата е прибрана от полето, прави се равносметка за стореното през годината и се чертаят проекти за новата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР