Хотелският сектор в София е силно засегнат от пандемията от

...
Хотелският сектор в София е силно засегнат от пандемията от
Коментари Харесай

Най-несигурният имотен сегмент

Хотелският бранш в София е мощно обиден от пандемията от COVID-19 и ограниченията за ограничението ѝ, само че болшинството от мениджърите на хотели в столицата чакат приходите от 2019 година да бъдат достигнати към втората половина на 2022 година Това демонстрира изследване на консултантската компания за недвижими парцели Cushman & Wakefield Forton.

Пазарът мина през спад на доходи и претовареност от над 70% по отношение на предходната година в първата половина на 2020 година Въпреки усложненията, прогнозите на мениджърите са общото възобновяване на стопанската система след 2020 година да „ издърпа “ и хотелския бранш в идващите две години.

Данните са от допитване, извършено от Cushman & Wakefield Forton измежду мениджъри на 4 и 5-звездни хотели с общо 1405 стаи, ситуирани в централни региони на София, извършено от края на юни доникъде на юли. Очакванията им за постепенно връщане към нормалните равнища на бизнес на фона на общите прогнози за възобновяване на стопанската система. Най-голям брой от интервюираните мениджъри – 71%, предвиждат възобновяване на хотелския пазар в София до две години. Равен брой дали отговор чакат връщането към нормалните равнища на бизнес да отнеме надлежно по-малко от година и над 3 години.

Към края на юни работят по-голямата част от хотелите, включващи 79% от общия брой стаи. 13% се чака да отворят до три месеца, а 8% остават затворени без изясненост по кое време ще отворят. По-детайлен прорез на данните демонстрира, че отваряне през есенните месеци възнамеряват хотели, които преобладаващо разчитат на претовареност от събития и бизнес пътувания, т.е. сегменти, които всекидневно се ускоряват към края на годината.

Друга група въпроси обгръща придвижването на приходите и на заетостта по отношение на първата половина на 2019 година За мащабите на сегашната пазарна обстановка е индикативен фактът, че над половината от далите отговор показват повече от 70% спад и по двата индикатора. При хотели с 30% от общия брой стаи заетостта е намаляла с под 50% по отношение на 2019 година, а с минимален дял са тези показали сред 50 и 70% спад. При приходите спадът е по-стръмен, което демонстрира наклонност към понижаване на цените при някои хотели в опит да се възвърне заетостта.

„ Хотелският пазар в София е минавал през пикове и спадове, само че никой от тях не е бил толкоз внезапен. Първата половина на 2020 година върна бранша години обратно поради спрените полети, неналичието на туристически и бизнес пътувания, карантинния интервал и като цяло – слабата икономическа интензивност. Притеснителна е неяснотата към развиването на епидемията и последствията за бизнеса от възможна втора вълна в околните месеци “, споделя Пламен Бачев, сътрудник и управител „ Консултиране, оценки и хотели “ в Cushman & Wakefield Forton.

Водещият фактор за спада е понижението на туристическите пътувания, следвано от бизнес пътуванията и на трето място – анулацията на конференции и събития. Отговорите варират съгласно профила на хотелите – тези с огромен дял конферентни площи, ситуирани в административния център на града да вземем за пример са най-силно наранени от понижението в MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Events) сегмента.

„ В най-благоприятна обстановка са дребните хотели в центъра на София, разчитащи на претовареност главно от бизнес пътувания, до момента в който в MICE сегмента възобновяване на интензивността ще е по-бавно. Като времеви небосвод най-често упованията са за връщане към нормалните равнища на бизнес в границите на идващите две години “, добавя Бачев.

„ Макар и постепенно хотелският пазар в София демонстрира признаци на възобновяване. За това приказва и откриването на нов хотел с 400 стаи в петзвездния сегмент – Grand Hotel Millennium. През септември е планувано и отварянето на различен хотел във високия сегмент – Hyatt Regency, което също бе отсрочено поради епидемиологичната конюнктура. Неяснотата към развиването на епидемията обаче остава, а с нея – и безпокойството към представянето на бранша в кратковременен проект. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР