Хотелите в Кипър вече започнаха да работят. На два етапа

...
Хотелите в Кипър вече започнаха да работят. На два етапа
Коментари Харесай

Кипър тръгва на лов за нови туристически пазари

Хотелите в Кипър към този момент започнаха да работят . На два стадия – от 9-ти и 20-ти юни , порти отварят и летищата. О стровната страна възвръща въздушните си връзки с 19 страни, измежду които и България. Първата туристическа вълна се чака да "удари " в края на юни - началото на юли.

„ Този сезон ще е доста по-различен... Сега най-важното е да запазим хотелите и хората си и да останем на интернационалния туристически пазар. Искаме туристическият ни бизнес да е в деяние, работещ това лято, хотелите ни да не останат затворени за 18 месеца, повече хора да бъдат наети на работа. Така че тези компликации са и опция и аз съм уверен, че ще се възползваме от нея”, разяснява обстановката особено за „ БАНКЕРЪ” заместник-министърът на туризма Савас Пердиос.

Туризмът е жизненоважен бранш за Кипър, тъй като директно обезпечава 13% от брутния му вътрешен артикул, а дружно със съпътстващите го браншове генерира до 20% от него.

Малката средиземноморска страна годишно посреща

4.5 пъти повече туристи,

в сравнение с е самото й население (близо 880 000 души). През предходната година напълно малко не й доближи, с цел да прескочи психическата граница от 4 млн. туристи, а общите доходи надвишиха 2.7 милиарда евро. Но в този момент даже и обичайно мощният юли ще бъде слаб месец за туризма.

"Очакваме 70% спад за годината както в броя на туристите, по този начин и на приходите. Днес задачата на държавното управление е Кипър да притегли към 1-1.2 млн. туристи и към 800 млн. евро доходи, като употребява оптимално интервала юли-ноември ", предвижда заместник-министърът Пердиос..

Отварянето на хотелите не взема решение напълно казуса, защото обичайните пазари, от които островът е мощно подвластен, остават затворени. В най-хубавия случай - до края на есента и началото на зимата. Става дума за

Англия и Русия, които „ дават” 60% от туристите.

Затова напъните на туристическото министерство и на сектора са ориентирани към търсенето на нови пазари, за които обаче ще са в остра конкуренция с другите туристически дестинации. Фокусът е върху страни, които не са мощно свързвани с Кипър, само че са набелязани като „ таргетни” в Националната тактика за туризъм до 2030 година. Сред тях са Германия (на която предпочитано разчита и България), Австрия, Швейцария, Полша, скандинавските страни.

„ Тази рецесия ни сподели, че сме на прав път и би трябвало по-бързо да използван записаното в тактиката. Нашите упоритости са да диверсифицираме пазарите, да прибавим повече нови туристически артикули , с изключение на обичайно познатия „ слънце и море”, да притеглим нови възрастови групи” , споделя Савас Пердиос.

Част от започнатите промени са отдадени на по-активното

стимулиране на вътрешния туризъм.

Той заема единствено 6% от пазара и делът му може да нарасне до 10%, само че няма по какъв начин да компенсира 40 млн. нощувки от задграничните посетители. При все това Кипърската хотелиерска асоциация разгласи лист със 120 хотели, които ще оферират особено за кипърците курорт на преференциални цени. Те са с 15-20% по-ниски спрямо миналогодишните и даже за пиковия юли стартират от 25 евро за двойна стая.

„ Здраве и безопасност” е козът ,

на който ще заложи Кипър в конкуренцията за туристи. Що се отнася до ковид, съгласно Световната здравна организация той е най-сигурната страна в Средиземноморския район и петата най-безопасна в света.

Здравното министерство разгласи доста строги протоколи за хигиената, които хотелите и туристическите обекти са длъжни да съблюдават. И защото

равнището на хотелите е извънредно високо,

използването им няма да е проблем за множеството от тях, настояват от Кипърската хотелиерска асоциация.

„ Червена точка” в интерес на Кипър този сезон ще е и решението на държавното управление да покрие медицинските разноски за лекуване на екскурзиант, в случай че се болести с ковид по време на почивката си, както и да поеме разноските за престоя, настаняването и храната на неговото семейство.

„ Ние се опитваме да създадем най-хубавото, с цел да подготвим идващия сезон 2021”, обобщава кипърският заместник-министър на туризма Савас Пердиос. Възстановяването на туристическия бранш - след удара на ковид - той вижда до края на 2022 година.

Над 200 млн. евро държавна помощ за промишлеността

Това демонстрират изчисленията на заместник-министъра на туризма Сава Пердиос, направени за "Банкеръ ". Става дума за директни заплащания, стимулиращи ограничения, данъчни и кредитни облекчения, средства за повишение на ликвидността.

Едно от най-големите пера е дотацията за заплати на заетите в туристическия бизнес, която избави компаниите от фалит, а хората – от безработица.

Още първият пакет ограничения в поддръжка на стопанската система, признат от държавното управление на Кипър в средата на март, даде 11 млн. евро за подкрепяне на туризма - за взаимни маркетингови действия с туроператори и самолетни компании.

Хотелите завоюваха от наложения в края на март 9-месечен мораториум (до 31 декември т. г.) върху заплащането на вноски по банкови заеми. "Без данъчните облекчения и замразяването на заплащанията по заемите, доста компании нямаше да устоят ", разясниха от Кипърската хотелиерска асоциация.

Нова скица - в размер на 6.3 млн. евро - за подсилване на туристическия бранш и възстановяване на транспортната съгласуваност на острова бе утвърдена от държавното управление в края на месец май. Тя планува 7-месечно субсидиране на полети до Кипър, покриващо 40-50% от самолетния потенциал. Целта е възобновяване и увеличение на туристическият поток. Тази скица е допълнение към към този момент въведени стратегии, по които до края на 2020 година ще бъдат отпуснати общо 9.4 млн. евро.

Десет млн. евро са отпуснати за нова промоционална акция, която стартира при започване на юни. Тя ще бъде проведена от туристическото ведомство дружно с туроператори, а новите акценти са два: разпространение на Кипър като атрактивна дестинация освен през лятото, само че и през зимните месеци, както и рекламирането му като безвредно за здравето място.

Готов е и стабилизационен пакет, включващ директна безплатна държавна помощ - общо 430 млн. евро - за дребни и междинни предприятия, както и за самонаети. В това число и на компании от туристическия отрасъл. Парите могат да бъдат харчени единствено за оперативни разноски и наеми.

Сред новите ограничения за усилване на ликвидността е и опцията хотелиерите да теглят нови заеми от обезпечените от държавното управление ликвидни средства за стопанската система на обща стойност 1.7 милиарда евро, като страната ще субсидира част от лихвите по заемите, взети от 1 март до 31 декември тази година, за период от 4 години.

В края на май бе понижена и ставката на Данък добавена стойност в секторите "Хотелиерство ", "Ресторантьорство " и "Туристическо настаняване " - от 9% на 5 %. Тази мярка ще се ползва от 1 юли 2020 година до 10 януари 2021 година.

Бранислава Бобанац
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР