Хотелиери от трите зимни курорта – , Боровец и Пампорово

...
Хотелиери от трите зимни курорта – , Боровец и Пампорово
Коментари Харесай

Новите мерки отказват чужденците от зимните ни курорти

Хотелиери от трите зимни курорта –, Боровец и Пампорово се оплакаха от всеобща анулация на резервации поради въвеждането на наложителен негативен PCR тест за влизащите в България от 29 януари.

Мярката беше въведена със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов за ограничение на разпространението на ковид. Изискването за наложителен негативен PCR тест за влизане в страната ще бъде в действие до края на април.

Всички идващи би трябвало да показват документ, с който да удостоверят, че не са инфектирани с ковид. Изследването би трябвало да е направено до 72 часа преди влизането у нас. Изключение ще се прави единствено за директно преминаващите, за водачите на рейсове и камиони, както и за екипажите на кораби и самолети. Хората, които нямат негативен PCR тест, ще би трябвало да останат под 10-дневна карантина.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
От 29 януари до 30 април 2021 година всички лица, на които е раз...

Това е следващ удар против туристическия отрасъл в така и така слабия сезон, в който се борим за оцеляване, оповестиха представители от зимните ни курорти. Те са изпратили искане до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и до здравния министър мярката да бъде изменена. Предлагат туристи със документ за осъществена имунизация да не подлежат на тестване по границите ни. Като компромисен вид се надяват мярката да бъде отсрочена най-малко до 15 февруари.

Масовата анулацията на резервации е от туристи от Румъния, Сърбия и Македония. Причината е, че условието натоварва в допълнение бюджетите на туристите. За едно четиричленно семейство почивката се оскъпява с още 260 - 300 евро, показаха хотелиери. В същото време изискванията и в трите курорта са идеални за ски.

След сложния старт при започване на сезона сега Пампорово се връща към положителните си дни с най-хубавите условия за ски за последните 3 години, споделя Мариян Беляков, шеф на " Пампорово " АД пред Mediapool. Новата мярка е довела до анулация на резервации в курорта. Бизнесът не я утвърждава, тъй като идва 3 дни преди началото на зимната почивка в Румъния. " Надяваме се да бъде отсрочена или най-малко да не се изисква PCR тест за туристите от прилежащите ни страни, които посещават зимните ни курорти в този момент ", добавя Беляков.

Подобна е картината и в Банско, където има хотели, в които резервациите са напълно анулирани от 1 февруари. " Тази година ситуацията е неприятно, макар отличните условия. През седмицата хотелите се пълнят на 20-30 на 100 от потенциала си, а през почивните дни до 40% главно с българи, румънци и сърби ", изяснява пред Mediapool Горчо Пасев, член от Обединение " Бъдеще за туризма ".

" Очакваме през февруари да дойдат имунизирани посетители от Израел, само че в този момент не се знае ", споделя пред БНР Зорка Тумбакиева от Съюза на туристическия бизнес в Банско. По думите ѝ в заповедта на здравния министър не е посочено дали условието за PCR тест ще важи и за имунизирани туристи.

Освен с влизащите в страната чужденци, проблем има и за прибиращите се от екскурзии в Дубай и Занзибар българи, показаха от Обединение " Бъдеще за туризма ". Двете дестинации станаха шлагер измежду сънародниците ни, защото не се изисква PCR тест. Сега обаче с цел да се приберат назад в България те ще би трябвало да показват или негативен PCR тест или ще бъдат сложени под 10-дневна карантина.

За това от Обединение " Бъдеще за туризма " желаят анулация на условието за карантина при негативен PCR тест, изработен до 24 часа след влизането в страната на български жители, както и отпадане на условието за PCR тест за тези, които са имунизирани.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР