Хотелиери настояват да бъдат включени в заповедта на здравния министър,

...
Хотелиери настояват да бъдат включени в заповедта на здравния министър,
Коментари Харесай

Хотелиери от Банско: Сезонът приключи и отново няма да получим държавна помощ

Хотелиери упорстват да бъдат включени в заповедта на здравния министър, с която от през днешния ден се постановат нови ограничаващи ограничения, предвиждащи затваряне на заведенията за хранене, спа центровете и зоните за спорт и рекреация, а изхранването на гостите да бъде по стаите. Според сектора това е неуместно и свежда услугата до едно преспиване. Масови анулации на резервациите заваляха още от петък, 19 март. Хотелиерите в зимните курорти са безапелационни - сезонът завърши, а бизнесът още веднъж няма да получи никаква държавна помощ. 

В Банско резултатът на следващия въпреки и непълен локдаун се усети още през почивните дни. По информация на локалния туристически бизнес в събота скиорите са били към 2000, което е в пъти по-малко от  естественото за сезона.

Ако решите през днешния ден да отидете на ски в Пирин, изискванията са чудесни - пистите и оборудванията си работят, има свеж сняг, температурите не са ниски. Но ще ви бъде мъчно да намерите обикновено работещ хотел.  Всъщност в него единствено ще можете да преспите и да се храните в изискванията на хотелската стая.

От началото на този сезон досега спадът на хотелския бизнес в курорта е близо 80 %. Половината хотели въобще не отвориха. А от събота, 20 март, започнаха да затварят и останалите. Сезонът завърши,  преди да е приключил, както предходната година. Но тази беше убийствена, показа Румяна Моневска, управител на един от най-успешните хотели.

Петзвездните хотели, които бяха най-пълни през февруари, тъй като само в България работеха зимните курорти и пристигнаха платежоспособните туристи от чужбина, също затварят. Прогнозата на Бурхан Немутлу е  искрено песимистична.

Отварянето на заведенията за хранене и другите заведения за към 20-ина дни беше еднакво на закононарушение , твърди Зорка Тумбакиева от Съюза на туристическия бизнес.

Не се удостовери и декларираното от Министерство на туризма, че в Covid пандемията ще завоюват къщите за посетители и дребните фамилни хотели. Рая Вълкова е притежател на такава:

" Имахме извънредно тежък сезон. Малките останаха даже неподпомогнати по досегашните ограничения, тъй като имат оборот под 30 хиляди лв., което беше границата за подкрепяне.... Не стопираме да изпращаме писма с искане за смяна, само че нищо не е направено ".

Хотелиерите са безапелационни, че по отношение на тях страната демонстрира дискриминация през целия интервал на пандемията.
Репортаж на Кети Тренчева в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР