Норвежците се готвят за нови наводнения и разрушения след дни на проливен дъжд

...
Хората в Норвегия се готвят за нови наводнения и разрушения
Коментари Харесай

Хората в Норвегия се готвят за нови наводнения и разрушения в планинския югоизток, тъй като придошлите реки носят големи количества вода на юг след дни на проливен дъжд, с обширни райони или наводнени, или засегнати от свлачища

От Associated Press, 10 август 2023 г., 6:06 ч.

КОПЕНХАГЕН, Дания - Хората в Норвегия се подготвиха в четвъртък за нови наводнения и разрушения в планинския югоизток, тъй като придошлите реки отнесоха големи количества вода на юг след дни на проливен дъжд, като огромни райони бяха наводнени или засегнати от свлачища.

По водните пътища хората се евакуираха, къщите се опразваха, а колите се преместваха на по-високи места.

Там имаше опасения, че железопътен мост над река Логен ще се срути поради големия обем вода, но железопътни служители казаха в четвъртък, че сега е стабилен. Целият трафик през моста беше спрян в понеделник.

В сряда близкият язовир се спука частично, след като най-голямата река в Норвегия преля и проби структурата. Обществата надолу по течението вече бяха евакуирани и няма съобщения за жертви. Полицията каза, че ситуацията на язовира се оценява непрекъснато.

Няма обща цифра за броя на хората, които са били евакуирани в цялата страна, но хиляди са били се отдалечиха от реките.

Жителите на град Hønefossen, през който минава река Begna, бяха евакуирани, тъй като големи количества вода напълниха центъра му.

„Нивото на водата ще се покачи“, каза премиерът Йонас Гар Стьоре за наводнението късно в сряда. „Това е сериозно предупреждение за следващите няколко дни.“

Бурята Ханс удари Северна Европа от понеделник, причинявайки щети и смущения в Норвегия, Дания, Швеция, Финландия, Литва, Естония и Латвия. Фериботите бяха отменени, полетите бяха отложени, пътища и улици бяха наводнени, хора бяха ранени от падащи клони, а хиляди останаха без електричество. Югоизточна Норвегия беше особено тежко засегната.

„Екстремното време има сериозни последствия на няколко места в страната, ситуацията е сериозна и непрекъснато се развива“, действа норвежката полиция каза началникът Håkon Skulstad.

В четвъртък Норвежката дирекция по водни ресурси и енергетика повиши предупреждението си за наводнения и свлачища от оранжево на червено за части от Южна Норвегия.

„Това е много сериозна ситуация, която може да доведе до големи последствия и щети“, се казва в изявление.

Норвежките метеоролози също издаде червено предупреждение за изключително силен дъжд.

В съседна Швеция части от пристанището във втория по големина град Гьотеборг останаха наводнени. Пътищата и железопътните линии в района бяха затворени поради водата.

Шведският метеорологичен и хидрологичен институт издаде оранжеви предупреждения - второто най-високо ниво - поради риск от наводнения в части от страната по границата с Норвегия.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР